ΚΟΙΝΩΝΙΑ, Κορωνοϊός

Οικονόμου για νέα μέτρα: Ποιος θα ελέγχει την είσοδο των πιστών στους ναούς

«Οι πιστοί που δεν έχουν εμβολιαστεί, θα μπαίνουν στις εκκλησίες μόνο με την επίδειξη rapid test και αν στους ελέγχους που θα γίνονται, διαπιστωθεί ότι δεν τα έχουν, θα επιβάλλονται κυρώσεις σύμφωνα με τα όσα προβλέπει ο νόμος», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, αναφερόμενος στα μέτρα που ισχύουν για τους ναούς.

«Στις εκκλησίες πηγαίνουν άνθρωποι ηλικιών που είναι ευάλωτοι στον κορωνοϊό, είτε έχουν εμβολιαστεί κι έχει περάσει το διάστημα που έχουν ανοσία είτε είναι ανεμβολίαστοι. Εκεί από την πρώτη στιγμή σε συνεργασία με την Ιερά Σύνοδο είπαμε ότι οι άνθρωποι που μπαίνουν μέσα πρέπει να είναι όσο το δυνατόν θωρακισμένοι. Είπαμε λοιπόν ότι θα απαιτείται το τεστ μετά και την υπόδειξη της Ιεράς Συνόδου και οι επίτροποι της εκκλησίας θα είναι επιφορτισμένοι με το να ελέγχουν αυτή τη διαδικασία και δειγματοληπτικά τα όργανα της Πολιτείας θα κάνουν κι εκεί ελέγχους. Οι πιστοί οφείλουν να καταλάβουν ότι πρέπει να πειθαρχήσουν», δήλωσε χαρακτηριστικά, μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

Σε ό,τι αφορά στα μέσα μαζικής μεταφοράς, σημείωσε ότι η κυβέρνηση έχει αυξήσει τον στόλο των λεωφορείων από τα 850 το 2019 στα 1.350 σήμερα για να είναι όσο το δυνατόν μικρότερος ο συνωστισμός, ενώ για τα σούπερ μάρκετ τόνισε ότι δεν μπορεί να απαγορευτεί η είσοδος στους ανεμβολίαστους γιατί συνδέεται με βασικές ανάγκες.

Ο κ. Οικονόμου μίλησε για την αύξηση των ΜΕΘ και την ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας ενώ απαντώντας στην κριτική του ΣΥΡΙΖΑ είπε πως η αξιωματική αντιπολίτευση μιλά για πράγματα που έχουν ήδη γίνει. «Μας λέει για επίταξη όταν ήδη έχουμε ενσωματώσει στο ΕΣΥ κλίνες ΜΕΘ και επιστρατεύουμε ιδιώτες ιατρούς».

Στην συνέχεια ο κυβερνητικός εκπρόσωπος μίλησε για τα μέτρα που ανακοίνωσε χθες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης για τους ανεμβολίαστους λέγοντας πως πλέον αυτοί αποκλείονται από τους εσωτερικούς χώρους και την διασκέδαση και πως θα επιτρέπεται να μεταβαίνουν σε μέρη που είναι απαραίτητα για την επιβίωσή τους όπως τα σούπερ μάρκετ.

Για το ωράριο των εμπορικών καταστημάτων, το οποίο ανακοινώθηκε ότι αλλάζει και θα είναι 10 το πρωί με 9 το βράδυ, υπογράμμισε ότι δεν επιβάλλεται νομοθετικά και είναι ζήτημα των εμπορικών συλλόγων και επιλογής των επιχειρηματιών.

«Όλες οι χώρες προσαρμόζουν τη στρατηγική τους και από την πρώτη στιγμή αυτό είπαμε κι εμείς. Ο πρωθυπουργός είπε ότι δε θα αλλάξουμε τη στρατηγική μας και θα αντιμετωπίζουμε ταυτόχρονα την πανδημία εκεί που δεχόμαστε μεγάλη πίεση και θα καταβάλλουμε προσπάθειες να παραμείνει η οικονομία σε λειτουργία και η κοινωνία ανοιχτή. Τα βασικά κομμάτια της στρατηγικής μας δεν έχουν αλλάξει», είπε χαρακτηριστικά, ο κ. Οικονόμου.