ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε πριν ανάψετε το κλιματιστικό σας: Τι μπορεί να προκαλέσει- Τι πρέπει να κάνετε

Τι μπορεί να προκαλέσει

Οι υψηλές θερμοκρασίες του καλοκαιριού κάνουν τη χρήση…
των κλιματιστικών αναπόφευκτη.Οι ειδικοί ωστόσο συνιστούν περιορισμένη χρήση και σωστή τακτική συντήρηση, καθώς τα τελευταία χρόνια παρουσιάζει έξαρση η νόσος
των λεγεωναρίων, η οποία σχετίζεται άμεσα με τη χρήση κλιματιστικών.

Η νόσος των λεγεωνάριων προκαλείται από ένα μικρόβιο το οποίο επιμολύνει το νερό ή τα συστήματα κλιματισμού.

Το μικρόβιο αυτό αναπτύσσεται σε νερά, σε χαμηλές θερμοκρασίες και στα κλιματιστικά, τα οποία γι’ αυτόν το λόγο χρειάζονται καλό καθαρισμό και τακτική αλλαγή των φίλτρων.

Τα συμπτώματα της νόσου παρουσιάζονται μέσα σε δύο έως δέκα μέρες από την προσβολή του ατόμου και προσβάλλονται κυρίως άτομα που εργάζονται σε κτίρια με κεντρικό κλιματιστικό σύστημα.

Η νόσος των λεγεωνάριων εκδηλώνεται με τη μορφή βαριάς πνευμονίας και χαρακτηρίζεται από συμπτώματα όπως:

-Έντονη κόπωση
-Δύσπνοια
-Πυρετός

Η βαριά μορφή της νόσου μπορεί να οδηγήσει σε αναπνευστική ανεπάρκεια, ενώ στο 3-4% των περιπτώσεων ο ασθενής μπορεί να καταλήξει.

Σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου του Στέρλινγκ τα κλιματιστικά μεταφέρουν στους εργασιακούς χώρους πτητικές οργανικές ενώσεις (VOC), που έχουν αρνητική επίδραση στον οργανισμό.

Αρκετές χιλιάδες χημικές και συνθετικές ουσίες, πολλές απ τις οποίες είναι τοξικές, χρησιμοποιούνται στα υλικά των κτιρίων. Η σταθερή εκπομπή αναθυμιάσεων από τον ηλεκτρονικό εξοπλισμό, τα έπιπλα, τις συσκευές και τα εξαρτήματα μπορεί να κάνει αυτές τις χημικές ουσίες να κυκλοφορούν σε όλο το κτίριο.

Ορισμένα χημικά, όπως το πολυβρωμιούχο διφαινυλοβενζόλιο (PBDE), υπάρχουν στα πλαστικά εξαρτήματα των γραφείων. Το χημικό αυτό είναι λυποδιαλυτό και παραμένει στο σώμα από τη στιγμή που θα το εισπνεύσει ο εργαζόμενος μέσω των κλιματιστικών. Επηρεάζει τη λειτουργία του θυρεοειδούς κ ενδέχεται να περάσει και στο κυοφορούμενο έμβρυο.

Συμβουλές για σωστή χρήση

1.Πριν ανοίξουμε το κλιματιστικό για πρώτη φορά μετά από αρκετούς μήνες λειτουργίας φροντίζουμε να το συντηρήσουμε, έστω και χωρίς την παρουσία ειδικού. Ενα σχολαστικό ξεσκόνισμα στις περσίδες και μια αλλαγή-πλύσιμο φίλτρου (υπάρχουν οι οδηγίες αλλαγής στο εγχειρίδιο που συνοδεύει το μηχάνημα και η διαδικασία δεν είναι περίπλοκη) είναι απολύτως απαραίτητα, αν και ένα ραντεβού με τον ψυκτικό θα μας εξασφάλιζε 100% σωστή λειτουργία και απόδοση.

2.Δεν… τσιγκουνευόμαστε ποτέ σε ό,τι αφορά τα φίλτρα. Στην αγορά υπάρχουν διάφοροι τύποι με διάφορες τιμές. Τα φίλτρα υψηλής απόδοσης είναι λίγο… τσιμπημένα, όμως εξασφαλίζουν ότι θα αναπνέουμε λιγότερη σκόνη και μικρόβια.

3.Ρυθμίζουμε έτσι τη θερμοκρασία, ώστε να μην ζεσταινόμαστε, αλλά (κυρίως) ούτε και να κρυώνουμε (γύρω στους 26 βαθμούς). Μετά από πολύωρη λειτουργία στην ίδια θερμοκρασία είναι καλό να χαμηλώνουμε την ένταση.

4.Φροντίζουμε ώστε να μην μας «χτυπάει» ο αέρας του κλιματιστικού, ειδικά όταν είμαστε καθιστοί και απασχολούμαστε με κάτι, ώστε να μην το καταλαβαίνουμε.

5.Κλείνουμε το κλιματιστικό ανά τακτά χρονικά διαστήματα και ανοίγουμε το παράθυρο, ώστε να ανανεώνεται ο αέρας. Ακόμα καλύτερο θα είναι να αφήνουμε ένα μικρό παράθυρο μισάνοιχτο, ώστε να μην ξηραίνεται η ατμόσφαιρα.

6.Τινάζουμε και πλένουμε τακτικά τα υφάσματα στα έπιπλά μας (καρέ, τραπεζομάντηλα, ριχτάρια, σεντόνια κτλ.) που κατακρατούν σκόνη και ξεσκονίζουμε ακόμα συχνότερα τις ηλεκτρονικές συσκευές και κυρίως την τηλεόραση.

7.Δεν καπνίζουμε ποτέ σε κλειστό χώρο με κλιματιστικό ή, αν δεν μπορούμε να το κόψουμε, το περιορίζουμε στο ελάχιστο.

8.Δεν κυκλοφορούμε… γυμνοί στο σπίτι με το κλιματιστικό ανοιχτό, όση ζέστη κι αν κάνει. Ακόμα και μια φανέλα είναι αρκετή. Αν υπάρχει μωρό στο σπίτι πρέπει να είναι πιο ζεστά ντυμένο από εμάς.

9.Αν θέλουμε να αφήσουμε το κλιματιστικό ανοιχτό όλο το βράδυ φροντίζουμε να έχουμε ένα ανοιχτό παράθυρο και σκεπαζόμαστε με σεντόνι, για να μην ξυπνήσουμε πιασμένοι και τουρτουρίζοντας…