ΚΟΙΝΩΝΙΑ, Κορωνοϊός

Όλα τα νέα μέτρα με ημερομηνίες

Μαζί με τον Νίκο Χαρδαλιά και η καθηγήτρια Βάνα Παπαευαγγέλου, που έδωσε απαντήσεις για το μη άνοιγμα βρεφονηπιακών και παιδικών σταθμών, αλλά και ο καθηγητής Γκίκας Μαγιορκίνης. Όλα αυτά την ώρα που ο ΕΟΔΥ είχε ήδη ανακοινώσει 2.691 νέα κρούσματα το τελευταίο 24ωρο, με την Αττική να καταγράφει τα 1.245 εξ αυτών και την Θεσσαλονίκη 271 (σ.σ. διαβάστε εδώ αναλυτικά την γεωγραφική κατανομή των νέων μολύνσεων).

Τον λόγο πήρε αρχικά η Βάνα Παπαευαγγέλου, η οποία ανάλυσε τα επιδημιολογικά δεδομένα για την χώρα μας, λέγοντας πως δεν έχουμε ακόμα εικόνα για το τι… συνέβη το Πάσχα, ενώ έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για Αττική και κεντρική Μακεδονία.

Στις 391 ο μέσος όρος των εισαγωγών στα νοσοκομεία αυτή την εβδομάδα, δείκτης που παρουσιάζει μείωση για τέταρτη συνεχόμενη εβδομάδα.

Οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας για ασθενείς covid εμφανίζουν σταθερά υψηλό ποσοστό κάλυψης, 82% στην επικράτεια. Οι αποσωληνώσεις είναι περισσότερες από τις νέες διασωληνώσεις και «ελπίζουμε στην αποκλιμάκωση της πίεσης του ΕΣΥ» ανέφερε επίσης η κυρία Παπαευαγγέλου. Τα περισσότερα κρούσματα εντοπίζονται στις ηλικίες 20-60 ετών και το 1/4 των ασθενών στις ΜΕΘ είναι ηλικίας 35-55 ετών με την συντριπτική πλειοψηφία ανεβολίαστοι, επισήμανε.

Η ίδια τόνισε πως η συντριπτική πλειοψηφία των διασωληνωμένων στις ΜΕΘ είναι ανεμβολίαστοι συμπολίτες μας, ενώ τόνισε πως οι ειδικοί ανησυχούν για φαινόμενα χαλάρωσης ακόμη και μεταξύ των εμβολιασμένων, καθώς η προστασία από το εμβόλιο δεν ξεκινά με το… τσίμπημα, αλλά αρκετές ημέρες μετά.

«Στεναχωριέμαι πολύ όταν ακόμα και σήμερα με ρωτάνε διάφοροι αν πρέπει να εμβολιαστούν. Ο εμβολιασμός είναι ξεκάθαρα το μεγαλύτερό μας όπλο. Όσοι δεν εμβολιάζονται θέτουν σε άσκοπο κίνδυνο τους ίδιους και τους δικούς τους ανθρώπους», είπε ακόμη, τονίζοντας πως πρέπει να προλάβουμε τυχόν νέες κι ακόμη πιο επικίνδυνες μεταλλάξεις.

«Κύριο μέλημά μας η προστασία των ανθρώπινων ζωών» συμπλήρωσε και συνέχισε: «Αυτό φαίνεται κι από τις σημερινές εισηγήσεις μας που θα ανακοινωθούν από τον υπουργό. Συζητήθηκε στην επιτροπή μας η συμμετοχή όσων εμβολιαστούν σε περισσότερες δραστηριότητες. Οι βρεφονηπιακοί και παιδικοί σταθμοί ανοίγουν τελικά στις 17 Μαΐου. Η απόφαση αυτή βασίστηκε στην επιφύλαξή μας να ανοίξουν όλες οι βαθμίδες μαζί κι έτσι περιοριστήκαμε αρχικά στο να ξεκινήσει αρχικά η υποχρεωτική εκπαίδευση. Επίσης να μην ξεχνάμε ότι βρέφη και παιδιά κάτω των 4 ετών δεν φοράνε μάσκα».

Τέλος, τόνισε πως η διατήρηση του ραντεβού στο λιανεμπόριο προς το παρόν «είναι σημαντική γιατί θεωρούμε ότι αυτό το μέτρο μειώνει σημαντικά τον συγχρωτισμό».

Στην συνέχεια, τον λόγο πήρε ο Γκίκας Μαγιορκίνης, ο οποίος αναφέρθηκε στα επιδημιολογικά δεδομένα τόσο της χώρας μας, όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο, κάνοντας ειδική μνεία στην περίπτωση της Ινδίας και απευθύνοντας μήνυμα σε όλους, ειδικά στους νέους, για να κλείσουν το ραντεβού τους για το εμβόλιο.

Επιπλέον σημεία υποχώρησης καταγράφει ο αριθμός των ενεργών κρουσμάτων στην επικράτεια, ωστόσο η πίεση στο σύστημα Υγείας παραμένει σταθερά υψηλή, παρουσιάζοντας όμως κάποια σημεία αποσυμπίεσης, ανέφερε συγκεκριμένα ο επίκουρος καθηγητής. Ο αριθμός των ατόμων στις ΜΕΘ, εντός της τελευταίας εβδομάδας, μειώθηκε 6%. Στην Αττική, συνεχίζεται η συρρίκνωση της επιδημίας, έως και 30%, ωστόσο -όπως είπε- πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα επιφυλακτικοί, καθώς περιμένουμε τα στοιχεία από το Πάσχα.

Ακολούθως, τον λόγο πήρε ο Νίκος Χαρδαλιάς που ανακοίνωσε:

Από αύριο, Σάββατο 8 Μαΐου ανοίγουν ξανά οι οργανωμένες παραλίες.
Από 8 Μαΐου μειώνεται το ποσοστό εμβαδού ανά πελάτη που αντιστοιχεί σε καταστήματα άνω των 500 τ.μ. σε 50 τ.μ. ανά άτομο.
Την Δευτέρα 10 Μαΐου επαναλειτουργούν δημοτικά σχολεία και γυμνάσια με βεβαίωση αρνητικού self test για μαθητές, καθηγητές και εκπαιδευτικό προσωπικό κάθε Δευτέρα και κάθε Πέμπτη.
10 Μαΐου επαναλειτουργούν τα διά ζώσης τμήματα φροντιστηρίων και κέντρων ξένων γλωσσών που σχετίζονται με την διενέργεια εξετάσεων όπως πανελλήνιες και εξετάσεις τίτλων επάρκεια ξένων γλωσσών.
Επίσης 10 Μαΐου ανοίγουν τα διοικητικά δικαστήρια και επανεκκινούν ορισμένες διαδικασίες σε ποινικά και πολιτικά δικαστήρια.
Από 17 Μαΐου επαννεκινούν οι πρακτικές και εργαστηριακές ασκήσεις σε ΙΕΚ και Κολέγια ενώ επιτρέπεται η διά ζώσης επαναλειτουργία των σχολείων δεύτερης ευκαιρίας και του προπαρασκευαστικού προγράμματος πιστοποιήσεων απόφοιτων μεταλυκιακού έτους τάξης μαθητείας ΕΠΑΛ.
Τα μουσεία ανοίγουν στις 14 Μαΐου βάσει του υφιστάμενου υγειονομικού πρωτοκόλλου.
Τα θερινά σινεμά και οι κινηματογραφικές προβολές σε υπαίθριους χώρους ανοίγουν 21 Μαΐου με 75% πληρότητα.
Τα ζωντανά θεάματα και ακροάματα σε υπαίθριους χώρους ξεκινούν στις 28 Μαΐου μόνο με καθήμενους και πληρότητα 50%.
Τα ωδεία επαναλειτουργούν με αναλογία 1/1 από 17 Μαΐου.
Παιδικοί και βρεφονηπιακοί σταθμού στις 17 Μαΐου.
Τέλος, ο Νίκος Χαρδαλιάς είπε πως πάρθηκαν αποφάσεις για αθλητισμό και εστίαση που θα ανακοινωθούν από τα αρμόδια υπουργεία.