ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Όνειδος στην Ειδομένη – Πρόσφυγες επιστρέφουν από τα Σκόπια – Δείτε το φυλλάδιο με τις οδηγίες «απόδρασης» (Βίντεο)

Απόλυτο χάος, συγκλονιστικές εικόνες, απελπιστικές στιγμές εκτυλίχθηκαν χθες στα σύνορα της Ειδομένης με τα Σκόπια, όταν ομάδα περίπου 1.000 προσφύγων και μεταναστών διέσχισαν τον χείμαρρο σε ένα «πέρασμα» και εισήλθαν στο έδαφος της FYROM, παρακινούμενοι από κάποιους επιτήδειους οι οποίοι τους υπόσχονταςν ότι μπορούν να περάσουν και να συνεχίσουν για τη Γερμανία. 

Στο φως της δημοσιότητας βγήκε, εν τω μεταξύ, το φυλλάδιο που εξέδωσαν άγνωστοι και περιλάμβανε σχεδιάγραμμα και οδηγίες για τους πρόσφυγες και μετανάστες, οι οποίοι διέσχισαν τον χείμαρρο στον Αξιό, και πέρασαν τα σύνορα με τα Σκόπια, όπου και συνελήφθησαν.

Κάποιοι εξ αυτών, περίπου 300 άτομα πέρασαν τον χείμαρρο, αλλά δεν κατάφεραν να περάσουν τον φράχτη των Σκοπίων, όπου εμποδίστηκαν από σκοπιανούς αστυνομικούς και δεν έχουν συλληφθεί. Σήμερα νωρίς το πρωί κάποιοι από τους πρόσφυγες και μετανάστες που δεν συνελήφθησαν, πήραν και πάλι το δρόμο για την Ειδομένη, οι οποίοι επιστρέφουν ανενόχλητοι, χωρίς να γίνει καν αίτημα στις ελληνικές αρχές για την επανεισδοχή τους. 

Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο εκπρόσωπος του Συντονιστικού για το προσφυγικό, Γιώργος Κυρίτσης, για τους πρόσφυγες και μετανάστες που έχουν συλληφθεί θα γίνει αίτημα επανειδοχής από τα Σκόπια και «θα εξεταστεί» από την ελληνική κυβέρνηση, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο να μην γίνουν δεκτά αιτήματα επανεισδοχής/επιστροφής μεταναστών και προσφύγων που βρίσκεται πλέον στο σκοπιανό έδαφος. 

«Καλούμε τους πρόσφυγες και τους μετανάστες να εμπιστευθούν τις ελληνικές αρχές και να μεταφερθούν στα κέντρα φιλοξενίας» τόνισε ο κ. Κυρίτσης, ο οποίος αποκάλυψε ότι κάποιοι παραπληροφορούν τους εγκλωβισμένους αυτούς ανθρώπους, ώστε να μην μπουν σε ελληνικά πούλμαν, καθώς θα τους συλλάβουν!