ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Π. Κουτσίκος: η άνοδος και η πτώση- η πορεία του άλλοτε πανίσχυρου επιχειρηματία

koutsikos-600x400

 

Παραμονή Χριστουγέννων 1984, απέναντι από την Αμερικανική Πρεσβεία.

Η Μαριέττα Γιαννάκου και ο Παναγιώτης Κουτσίκος, έχουν καλεσμένους λίγους και εκλεκτούς πολιτικούς φίλους στο σπίτι τους.

Εκείνος ένας δυναμικός επιχειρηματίας, εκείνη ευρωβουλευτής ήδη, αγαπημένο παιδί του Ευάγγελου Αβέρωφ, από τα δυναμικά νέα στελέχη που καταγράφονται  μαζί με τον Νικήτα Κακλαμάνη, στα νεοδημοκρατικά δρώμενα ως η επόμενη μέρα της παράταξης. Παρόν σε εκείνο το Χριστουγεννιάτικο ρεβεγιόν και μια νέα δυναμική φιγούρα της τότε γεροντοκρατούμενης  πολιτικής σκηνής ο Αντώνης Σαμαράς,  βουλευτής Μεσσηνίας και φίλος της Μαριέττας από τα χρόνια του Εκτελεστικού Γραφείου της ΟΝΝΕΔ.

Η ατμόσφαιρα πολύ φιλική, με πολιτική ζύμωση, προβληματισμό για το μέλλον της Ν.Δ, εξαιρετικά γενναιόδωροι οι οικοδεσπότες προς τους καλεσμένους που καμαρώνουν ένα από τα πλέον δημοφιλή -πολιτικά και κοινωνικά- ζευγάρια της Αθήνας.

Ο καιρός περνά και οι δουλειές μεγαλώνουν.

Η Μαριέττα διαπρέπει στην ευρωβουλή, ο Παναγιώτης στο επιχειρείν.

Εν τω μεταξύ η Μαριέττα έχει γίνει υπουργός Υγείας , ο Παναγιώτης μεγάλος και τρανός και οι κακές παραπολιτικές  γλώσσες εκείνης την περιόδου ψιθυρίζουν ότι ο Παναγιώτης εξελίσσεται στον υπ’ αριθμόν ένα παράγοντα του ιατρικού εξοπλισμού, με τη βοήθεια της Υπουργού συζύγου.

Οι φήμες παραμένουν φήμες καθώς η Μαριέττα παύει να είναι υπουργός , αλλά όχι και ο Παναγιώτης ισχυρός. Επεκτείνεται, έχει πλέον έναν τεράστιο σε εύρος επιχειρηματικό όμιλο, με πολυσχιδή δραστηριότητα, από τον ιατρικό εξοπλισμό, στα χρηματοπιστωτικά και από τα κέντρα υγείας μέχρι την ελληνοτουρκική φιλία και τα επιμελητήρια.

Μερικά χρόνια αργότερα, σκάει σαν βόμβα η είδηση ότι η Γιαννάκου και ο Κουτσίκος χωρίζουν.

Λίγοι γνωρίζουν τι έχει συμβεί και αυτοί οι λίγοι σιωπούν.

Κάτι έπαιξε σοβαρό.  Λένε και για μια συνέντευξη εκείνου σε περιοδικό,  όπου υπονοήθηκαν πράγματα που δεν έπρεπε ποτέ να ειπωθούν, πάει καιρός πια για να υποστηρίξει κανείς που αρχίζει η αλήθεια και που ο αστικός μύθος.

Είναι και οι εποχές της ανόδου του Χρηματιστηρίου και του παράλογου πλούτου που αλλάζει χέρια απότομα δημιουργώντας προϋποθέσεις τεχνητής ευφορίας και απίστευτης ευμάρειας.

Η Γιαννάκου περνά με ευκολία από την κεντρική πολιτική σκηνή στην ευρωβουλή και το ανάποδο και αφοσιώνεται στο παιδί της.

Επί πρωθυπουργίας Καραμανλή υπουργοποιείται και πάλι, όταν όμως το 2007 δεν εκλέγεται στη Α’ Αθήνας αυτό της στοιχίζει πολύ και αντιμετωπίζει σοβαρότατα προβλήματα υγείας, τόσο σοβαρά που οδηγούν στον ακρωτηριασμό του ποδιού της.

Μετά τις εκλογές του 2009 αρχίζουν να ακούγονται οι πρώτες φήμες για οικονομικά προβλήματα του Κουτσίκου. Αργότερα οι φήμες γίνονται ενδείξεις δικαστικών εμπλοκών.

Πριν από καμία διετία ο Παναγιώτης Κουτσίκος είχε υποστεί και πάλι τη βάσανο του αυτοφώρου αλλά τις εξελίξεις κάλυψε πέπλος σιωπής.

Χθες το βράδυ συνελήφθη από τις αρχές με  κατηγορίες για υπεξαίρεση, ενώ έγινε γνωστό ότι τον βαρύνει απόφαση δεκατετραετούς καθείρξεως.

Πίσω στο 1984 και  αν ρωτούσε κανείς έναν- έναν  τους καλεσμένους του τότε ζεύγους πως βλέπουν το μέλλον των αμφιτρυώνων τους , όλοι θα στοιχημάτιζαν στη λαμπρή πορεία τους, αυτή που διέγραψαν μέσα στο χρόνο, κανένας όμως δεν θα μπορούσε να φανταστεί τα δράματα και τις ατυχίες που σκαρώνει η ζωή.

Ούτε καν ο πολύ καλός τους φίλος, ο Αντώνης Σαμαράς που μετείχε εκείνης της όμορφης νύχτας, που πέρασε πιο νωρίς από όλους τη δοκιμασία των πέτρινων χρόνων της δικής του διαδρομής…