ΚΟΙΝΩΝΙΑ, Κορωνοϊός

Παγώνη: Αν νοσήσεις πολλές φορές με κορωνοϊό μπορεί να μπεις στο 30% των long-covid!

«Μας προβληματίζει το 28% των επαναλοιμώξεων και μας προβληματίζει εδώ και ένα 20ήμερο. Οι επαναλοιμώξεις για εμάς είναι το κύριο θέμα. Όπως επίσης περίπου την τελευταία εβδομάδα έχουμε μία αύξηση νοσηλευομένων στις απλές κλίνες γύρω στο 15%. Βέβαια συγκριτικά με την Ευρώπη και την Αμερική που έχουν φτάσει στο 45%, δεν το συζητάμε. Εμάς εδώ είχε καλό καιρό, τώρα θα μπούμε σε εσωτερικούς χώρους και θέλει προσοχή»,  σημείωσε η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη.

Μιλώντας στο OPEN, «έκρουσε» τον κώδωνα του «κινδύνου», καθώς επεσήμανε πως δεν ισχύει το σκεπτικό πολλών ανθρώπων του ότι «αν νοσήσω μια φορά μετά δεν θα έχω πρόβλημα αν ξανακολλήσω»:

«Οι επαναλοιμώξεις είναι ό,τι χειρότερο αν αυξάνονται συνέχεια, που σημαίνει αδυνατεί ο οργανισμός. Αρχίζει λοιπόν ο οργανισμός και μειώνει αντισώματα γι’ αυτό χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή.

Όταν κάποιος ποσβληθεί αρκετές φορές με τον κορωνοϊό, όπως τονίζει η κ. Παγώνη, «ο οργανισμός μειώνει τις αντιστάσεις του, που σημαίνει ότι μπορεί να είναι επιρρεπής σε πολλές ιώσεις και όχι μόνο στον κορωνοϊο».

«Ο κόσμος πίστευε πως αν νοσήσω τελείωσα, έχω ανοσία. Αν νοσήσεις μπορεί να μπεις και στο 30% (πριν ήταν 10%) των long-covid, που είναι μια δύσκολη φάση για τον καθένα. Παρακολουθείται στα ιατρεία, έχει πάρα πολλές επιπλοκές και δεν τις ξεπερνάει και εύκολα», προειδοποίησε η Ματίνα Παγώνη.

«Γι’ αυτό αρκετά χαλαρώσαμε, αρκετά περάσαμε ωραία το καλοκαίρι. Οι μάσκες στην τσέπη, προσοχή να μην κολλήσουμε και εμβολιασμός. Οι άνω των 60 να πάνε να εμβολιαστούν, όπως και οι κάτω των 60 με υποκείμενα νοσήματα, οπωσδήποτε», πρόσθεσε.

Μάλιστα, η ίδια εξέφρασε το παράπονο ότι «έχουμε ξεχάσει τη μάσκα. Από εδώ και πέρα όμως η μάσκα θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί σε εστερικούς χώρους όπου υπάρχει μεγάλος συνωστισμός».

Όπως επισήμανε η κ. Παγώνη υπάρχει αύξηση στο 15% στις νοσηλείες, ωστόσο Δεν πιέζονται τόσο πολύ τα νοσοκομεία: «Ευτυχώς οι ΜΕΘ είναι ακόμα σε διψήφιο αριθμό. Όμως μία πίεση στο σύστημα υγείας, με το προσωπικό που είναι αυτή τη φορά δεν θα τα βγάλει πέρα, και μειωμένο είναι και κουρασμένο».

«Αυτή τη στιγμή δεν χρειάζονται ιδιαίτερα μέτρα, αυτό που πρέπει να καταλάβει ο κόσμος είναι να εμβολιαστεί και να παίρνει τα κατάλληλα μέτρα όπως μάσκα», ανέφερε.

Όσον αφορά στη γρίπη και τις υπόλοιπες ιώσεις, τόνισε: «Από Νοέμβριο και μετά έχουμε πάρα πολλές ιώσεις, ειδικά στα παιδιά. Πολλές νοσηλείες γίνονται στα νοσοκομεία Παίδων και πολλά παιδάκια έχουν προσβληθεί από αυτές τις ιώσεις τις οποίες μεταφέρουν στο σπίτι. Έτσι γίνεται ένα ντόμινο. Και η γρίπη που από τον Δεκέμβρη θα είναι σε έξαρση και θα κρατήσει μέχρι τον Μάρτιο».