ΚΟΙΝΩΝΙΑ, Κορωνοϊός

Παγώνη: Να εμβολιαστούν τα παιδιά από 12 ετών και πάνω στα σχολεία

Στην κακή επιδημιολογική εικόνα στη χώρα μας, αναφέρθηκε η πρόεδρος της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας και Πειραιά Ματίνα Παγώνη, επισημαίνοντας την ανάγκη εμβολιαστούν τα παιδιά από 12 ετών και πάνω στα σχολεία.

«Η πρότασή μας είναι να εμβολιαστούν τα παιδιά μέχρι τις 13 (Σεπτεμβρίου) που ανοίγουν τα σχολεία… Να υπάρχει μονάδα σε κάθε σχολείο. Οι μελέτες, τουλάχιστον αυτές που έχουμε από Αμερική και Ευρώπη όσον αφορά τα παιδιά 12-17, είναι ασφαλείς. Στην Αμερική εκατομμύρια παιδιά έχουν εμβολιαστεί» ανέφερε χαρακτηριστικά στο Mega.

«Τα περιμέναμε, από τις επιδημιολογικές μελέτες φαινόταν ότι τα πράγματα ήταν δύσκολα, μάλιστα είχαμε μιλήσει μέχρι και για 8.000 κρούσματα. Οι διασωληνωμένοι είναι αναμενόμενο σταδιακά να ανεβαίνουν. Αυξάνονται και οι νεκροί, ενώ πριν 15-20 ημέρες είχαμε μονοψήφιο αριθμό. Αυτοί είναι οι παράγοντες που αξιολογούνται καθημερινά» σημείωσε για την επιδημιολογική εικόνα η κ. Παγώνη. «Δεν υπάρχει καμία περίπτωση να πετύχουμε τείχος ανοσίας έως τα τέλη Αυγούστου» ξεκαθάρισε.

«Υπάρχει αύξηση της μεταδοτικότητας 50-70%. Είναι πιο επιθετική και στοχεύει στους νέους. Είναι δύσκολη μετάλλαξη. Στόχος είναι να χτίσουμε το τείχος ανοσίας μέσα στον Σεπτέμβριο. Αν ανοίξουμε σχολεία – Πανεπιστήμια χωρίς εμβολιασμό θα έχουμε πρόβλημα. Θέλουμε ποσοστό 80% εμβολιασμένων», υπογράμμισε και αναφέρθηκε στην πρόταση των ειδικών.

Σχετικά με τους ανεμβολίαστους, ανέφερε πως «οι αρνητές είναι 6 – 7%. Οι υπόλοιποι που φτάνουν στο 35% – 37% είναι άνθρωποι προβληματισμένοι. Σε αυτούς απευθυνόμαστε και αυτούς προσπαθούμε να πείσουμε επιστημονικά».

Αναφορικά στο ΕΣΥ, το μεγαλύτερο πρόβλημα αντιμετωπίζεται στις ΜΕΘ στην Κρήτη σύμφωνα με την κυρία Παγώνη που όπως είπε υπάρχει και μεγάλο ποσοστό ανεμβολίαστων. «Η Κρήτη χρειάζεται κλίνες και νοσηλευτικό και ιατρικό προσωπικό. Θα βοηθηθεί απο άλλες περιοχές», ανέφερε.