ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Πάνω από 30 πυρκαγιές μέσα σε 24 ώρες στην Ελλάδα

Πάνω από 30 δασικές πυρκαγιές εκδηλώθηκαν μέσα σε 24 ώρες την Κυριακή, μια μέρα που η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας είχε προειδοποιήσει για ακραίο κίνδυνος πυρκαγιάς εξαιτίας των ισχυρών ανέμων.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την ανακοίνωση του Πυροσβεστικού Σώματος, από τις 7 το απόγευμα του Σαββάτου μέχρι τις 7 το απόγευμα της Κυριακής εκδηλώθηκαν 34 δασικές πυρκαγιές.

Σημειώνεται πως στην κατάσβεση των πυρκαγιών εξακολουθούν να συμβάλλουν όλες οι δυνάμεις που διατέθηκαν μέσω του Ευρωπαϊκού μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας, οι Ένοπλες Δυνάμεις και εθελοντές πυροσβέστες.

Οι περισσότερες πυρκαγιές αντιμετωπίστηκαν άμεσα, και περιορίστηκαν πάραυτα, ενώ ανακρίσεις για τις φωτιές θα διεξάγουν τα κατά τόπους ανακριτικά γραφεία, καθώς και Κλιμάκια της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού.

Επιπλέον, σχετικά με την πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στα Βίλια την 16η Αυγούστου συνεχίζουν να επιχειρούν ισχυρές επίγειες και εναέριες δυνάμεις κυρίως για την διασφάλιση της περιμέτρου της πυρκαγιάς. Συγκεκριμένα, επιχειρούν 373 πυροσβέστες με 113 οχήματα συμπεριλαμβανομένων, εννέα ομάδων πεζοπόρων τμημάτων, 76 πυροσβεστών και 19 οχημάτων από την Πολωνία καθώς και 59 πυροσβεστών και 14 οχημάτων από τη Ρουμανία.

Για την διαβροχή της περιμέτρου της πυρκαγιάς από εναέρια μέσα επιχειρούν περιοδικά 5 αεροσκάφη και 10 ελικόπτερα συμπεριλαμβανομένων 2 ελικόπτερα από τη Ρωσία και 1 ελικόπτερο από τα Αραβικά Εμιράτα. Συνδρομή παρέχουν ο Ελληνικός Στρατός, εθελοντές πυροσβέστες, καθώς και υδροφόρες και χωματουργικά μηχανήματα της Περιφέρειας και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.