3 top δεξιά, ΚΟΙΝΩΝΙΑ, Κορωνοϊός

Πάνω από το 63% του πληθυσμού είναι εμβολιασμένο – Τα στοιχεία ανά ηλικία

Η Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα, είπε ότι «ο εμβολιασμός έχει προχωρήσει καλά, πάνω από το 63% του πληθυσμού είναι εμβολιασμένο», για να προσθέσει: «Μας ενδιαφέρει να πιάσουμε το 100% για τις μεγάλες ηλικίες και τους ευπαθείς». «Ο κίνδυνος νόσησης είναι μέχρι και 10 φορές μικρότερος στους εμβολιασμένους πολίτες», είπε, κάνοντας έκκληση στους πολίτες μεγαλύτερης ηλικίας να εμβολιαστούν.

Η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου, μίλησε για ύφεση αυτή την στιγμή, αλλά επισήμανε ότι οι επόμενες εβδομάδες θα δείξουν μια διαφορετική εικόνα, καθώς θα αυξηθούν τα τεστ, προσθέτοντας ότι την περασμένη Τρίτη υπερβήκαμε τους 350.000 διαγνωστικούς ελέγχους.

«Το 53% των κρουσμάτων αφορά σε άτομα ηλικίας μεγαλύτερης των 55 ετών», είπε και πρόσθεσε ότι «συχνότερο αίτιο μετάδοσης στην κοινότητα είναι η ενδοοικογενειακή διασπορά». «Τα κρούσματα σε παιδιά και εφήβους αφορούν σταθερά το 20-21% από τον Ιούλιο μέχρι σήμερα», υπογράμμισε.

«Σύμφωνα με τα δεδομένα, η εμβολιαστική κάλυψη των άνω των 60 ετών είναι σταθερή, δεν παρουσιάζει άνοδο, είναι μια δυσοίωνη εξέλιξη», είπε, για να χαρακτηρίσει θετική την «αύξησης της εμβολιαστικής κάλυψης των εφήβων μας και των φοιτητών».

Η κ. Παπαευαγγέλου είπε ότι «τα ενεργά κρούσματα είναι 19.000. Βρισκόμαστε σε μεταβατική περίοδο. Θα δούμε κατακόρυφη αύξηση των τεστ ανά εβδομάδα, ενώ οι κινητές ομάδες του ΕΟΔΥ εξετάζουν μόνο εμβολιασμένους. Η αλλαγή πολιτικής θα έχει πιθανά αύξηση κρουσμάτων και μείωση θετικότητας».

«Υπάρχει πτωτική τάση στον αριθμό των νέων διαγνώσεων και τα στοιχεία δείχνουν σημαντική μείωση για τρίτη συνεχόμενη εβδομάδα. Περίπου 18% λιγότεροι θάνατοι σε σύγκριση με την προηγούμενη εβδομάδα. Η επιδημία στην Ελλάδα βρίσκεται σε φάση συρρίκνωσης. Ο αριθμός των διαγνώσεων είναι αναμενόμενο να αυξηθεί σε αυτό το μεταβατικό στάδιο. Από τέλη Σεπτεμβρίου, η μεταδοτικότητα αναμένεται να αυξηθεί, καθώς θα χρησιμοποιούμε περισσότερο τους κλειστούς χώρους», τόνισε ο καθηγητής, Γκίκας Μαγιορκίνης.