3 top δεξιά, ΚΟΙΝΩΝΙΑ

«Παραλύει» η χώρα την Τετάρτη! Απεργία σε μετρό, ΗΣΑΠ, λεωφορεία, τρόλεϊ, τραμ, Προαστιακό, πλοία και Δημόσιο

24ωρη απεργία έχουν προκηρύξει για αύριο Τετάρτη (08.03.2023) λεωφορεία, τρόλεϊ, Προαστιακός, πλοία και δημόσιο λόγω της τραγωδίας στα Τέμπη.

Συγκεκριμένα, λεωφορεία, τρόλεϊ, Προαστιακός, πλοία συμμετέχουν στην 24ωρη απεργία που έχουν κηρύξει μια σειρά σωματεία, συνδικάτα και εργατικά κέντρα λόγω της πολύνεκρης σύγκρουσης των τρένων στα Τέμπη.

Τα λεωφορεία και τα τρόλεϊ θα τραβήξουν χειρόφρενο από την Τετάρτη 8 Μαρτίου στις 6:00 μέχρι την Πέμπτη στις 6:00.

Στην αυριανή απεργία της ΑΔΕΔΥ θα συμμετάσχουν οι εργαζόμενοι σε Μετρό, ΗΣΑΠ και Τραμ, όπως ανακοίνωσαν τα έξι σωματεία τους.

Τα Μέσα σταθερής τροχιάς θα λειτουργήσουν από τις 11.00 το πρωί έως τις 17.00 προκειμένου να διευκολυνθούν οι διαδηλωτές να συμμετάσχουν στις απεργιακές συγκεντρώσεις.

Ακινητοποιημένα θα μείνουν μέχρι και την Τετάρτη 8 Μαρτίου τρένα και προαστιακός μετά τις αποφάσεις των σωματείων εργαζόμενων της Ηellenic Train να συνεχιστεί η απεργία στον σιδηρόδρομο.

«Απαιτούμε από όλους τους αρμόδιους φορείς», δηλώνουν οι εργαζόμενοι, «να προχωρήσουν άμεσα στη λήψη των σχετικών μέτρων, προκειμένου να αποκατασταθεί η ασφάλεια στον ελληνικό σιδηρόδρομο, με σκοπό να μη βιώσουν ξανά εργαζόμενοι και συμπολίτες μας τέτοια ολέθρια τραγωδία».

Πλοία

Η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία (ΠΝΟ) κήρυξε και αυτή 24ωρη απεργία στα πλοία που αναχωρούν από τον Πειραιά, την Τετάρτη, 8 Μαρτίου.

Σε ανακοίνωσή της η ΠΝΟ αναφέρει ότι η «στο πλαίσιο των απεργιακών κινητοποιήσεων των εργαζομένων της χώρας για την εθνική τραγωδία στα Τέμπη, αποφάσισε την κήρυξη 24ωρης Παν-Πειραϊκής απεργίας σε όλες τις κατηγορίες πλοίων…» απαιτώντας την πλήρη διαλεύκανση όλων των πτυχών της σύγκρουσης των δύο τρένων και τη λήψη όλων εκείνων των μέτρων που απαιτούνται για ασφαλείς χερσαίες και θαλάσσιες μεταφορές και συγκοινωνίες.

Δημόσιο και ΕΚΑ

Και η εκτελεστική Επιτροπή της ΑΔΕΔΥ, σύμφωνα με την εξουσιοδότηση του Γενικού Συμβουλίου, αποφάσισε την κήρυξη 24ωρης πανελλαδικής πανδημοσιοϋπαλληλικής απεργίας για την Τετάρτη, 8 Μαρτίου.

«Mετατρέποντας τη στάση εργασίας για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας σε απεργία, για να απαιτήσουμε – μαζί με όλους τους εργαζόμενους και τον λαό – να μπει τέρμα στην πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων και να αποδοθούν οι πραγματικές ευθύνες για το δολοφονικό έγκλημα των Τεμπών» επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση.

Η συγκέντρωση στην Αθήνα έχει προγραμματιστεί για τις 12:30 στην Πλατεία Κλαυθμώνος.

Εικοσιτετράωρη απεργία στις 8 Μαρτίου 2023 προκηρύσσει και το Εργατικό Κέντρο Αθήνας (ΕΚΑ) και καλεί όλα τα σωματεία μέλη του να συμμετέχουν μαζικά στις συγκεντρώσεις (13:00 στην Πλατεία Συντάγματος).

Δάσκαλοι

Στην απεργία της Τετάρτης συμμετέχουν και οι δάσκαλοι.