3 top δεξιά, ΚΟΙΝΩΝΙΑ, Κορωνοϊός

Παράταση Lockdown ανακοίνωσε ο Χαρδαλιάς για Θεσσαλονίκη και Αττική

Την παράταση του lockdown σε πολλές περιοχές της Ελλάδας, ανάμεσά τους η Αττική και η Θεσσαλονίκη ανακοίνωσε ο Νίκος Χαρδαλιάς, κατά τη διάρκεια της σημερινής ενημέρωσης για τον κορονοϊό.

Ειδικότερα, στο «βαθύ» κόκκινο παραμένουν: Αττική, Αιτωλοακαρνανία, Αχαΐα, Βοιωτία, Εύβοια εκτός του δήμου Σκύρου, Φθιώτιδα, Ευρυτανία, Αργολίδα, Αρκαδία, Κορινθία, Θεσσαλονίκη, Χαλκιδική, Θεσπρωτία, Ηράκλειο, Λέσβος, Ζάκυνθος, Μύκονος, καθώς και οι δήμοι Καλυμνίων, Χίου, Ανωγείων, Χανίων, Ιωαννιτών και Μετσόβου, Κατερίνης, Αμφίπολης, Σκιάθου, Καρδίτσας και Καστοριάς και Ορεστιάδος.Στο «βαθύ κόκκινο» μπαίνουν επίσης:

Η Κοζάνη
Και η Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας
Ο δήμος Γρεβενών
Ο δήμος Κιλκίς
Ο δήμος Βέροιας
Ο ίδιος τόνισε πως τα τεστ ατομικής ανίχνευσης του κορονοϊού, δίνουν ένα εργαλείο για άνοιγμα δραστηριοτήτων. Στα μέσα της επόμενης εβδομάδας θα συνεδριάσουν οι ειδικοί για άνοιγμα λιανεμπορίου και απελευθέρωση διαδημοτικών μετακινήσεων και οι αποφάσεις θα ανακοινωθούν από την κυβέρνηση μετά τις εισηγήσεις.

Εικόνα σταθεροποίησης του ιικού φορτίου, μετά από επτά εβδομάδες παρουσιάζει η πανδημία, όπως ανέφεραν οι ειδικοί στην ενημέρωση του υπουργείου Υγείας για τον κορονοϊό.

Συγκεκριμένα η Βάνα Παπαευαγγέλου σημείωσε πως τα ενεργά κρούσματα σε όλη τη χώρα ανέρχονται σε 23.500 και παρατηρείται σταθεροποίηση σε κάποιες περιφερειακές ενότητες, αλλά αυξητικές τάσεις σε άλλες.

Στο 6% ο δείκτης θετικότητας του κορονοϊού
Ο δείκτης θετικότητας την εβδομάδα που μας πέρασε παρέμεινε σταθερός στο 6%. «Μας ενδιαφέρει η θετικότητα στα νοσοκομεία όπου προσέρχονται άνθρωποι με συμπτώματα» σημείωσε η κα. Παπαευαγγέλου, που τόνισε πως ακόμη περισσότερο οι ειδικοί παρακολουθούν την θετικότητα σε τυχαία δειγματοληψία, δηλαδή σε ασυμπτωματικούς ασθενείς.

Η κατάσταση στα νοσοκομεία παραμένει πιεσμένη με κατά μέσο όρο 470 εισαγωγές την ημέρα. Αυτή τη στιγμή νοσηλεύονται πάνω από 5.000 ασθενείς στην επικράτεια, ενώ 7 στους 10 είναι ηλικίας άνω των 75 ετών.

Η Βάνα Παπαευαγγέλου έφερε ένα παράδειγμα από το νοσοκομείο «Αττικόν» όπου εργάζεται. Όπως είπε, παρατηρήθηκε ένα πρώτο δειλό μήνυμα αισιοδοξίας. «Στη χθεσινή εφημερία είδαμε μείωση των εισαγωγών σε 60 άτομα, ενώ ο μέσος όρος στο Αττικό τις προηγούμενες εβδομάδες ήταν 90». Ωστόσο, η λοιμωξιολόγος τόνισε πως ενδεχομένως αυτό να οφείλεται και στην αργία της 25ης Μαρτίου.