slider, ΚΟΙΝΩΝΙΑ

«Παράθυρο» για διαγραφή προστίμων σε ανεμβολίαστους ηλικιωμένους άνοιξε ο Πλεύρης -Τι απαντά για υγειονομικούς

Τη διαγραφή των προστίμων στους πολίτες άνω των 60 ετών που παρέμεναν ανεμβολίαστοι, εφόσον πλέον εμβολιάστηκαν, εξετάζει η κυβέρνηση, όπως δήλωσε, μιλώντας στον ΑΝΤ1, ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης.

Ο υπουργός Υγείας αντίθετα εμφανίστηκε αδιάλλακτος σχετικά με την επιστροφή των ανεμβολίαστων υγειονομικών στην εργασία τους, τονίζοντας πως «μέχρι 31/12 παραμένουν σε αναστολή. Υπάρχει ήδη και απόφαση του ΣτΕ που το κρίνει συνταγματικό. Θα επαναξιολογηθεί το μέτρο στο τέλος του χρόνου».

Δηλώνοντας όμως την προσωπική του θέση τόνισε ότι θα προτιμούσε να βρεθούν εκτός συστήματος υγείας εφόσον παραμένουν ανεμβολίαστοι, συμπλήρωσε όμως «Ανάλογα με την πορεία της πανδημίας θα πάρουμε και τις ανάλογες αποφάσεις. Θα ήθελα να μην παραμείνουν στο εθνικό σύστημα υγείας. Στην επαναξιολόγηση όλα θα μπουν στο τραπέζι».

Σχετικά με τα νέα εμβόλια, ο Υπουργός ανέφερε: «Οι οδηγίες αυτές είναι επιστημονικές που δεν βασίζεται σε κάποια επιτροπή εμβολιασμού.
Οι άνω των 60 και ευάλωτες ηλικιακές ομάδες έχουν σύσταση για να κάνουν το νέο εμβόλιο ενώ η ηλικιακή ομάδα 30-60, έχει τη δυνατότητα να κάνει το νέο εμβόλιο, σε συνεννόηση με τον γιατρό. Η δόση με το νέο εμβόλιο μπορεί να γίνει στο τρίμηνο από την προηγούμενη δόση,»

Σχετικά με την επικαιροποίηση, ο υπουργός ανέφερε πως «Όλα τα εμβόλια προστατεύουν από τη βαριά νόσηση. Τα επικαιροποιημένα, παρέχουν κάλυψη όχι μόνο από τη βαριά νόσηση, αλλά προστατεύουν ως ένα κομμάτι και προς τη μόλυνση.»

Ο Θάνος Πλεύρης αναφέρθηκε  στην επιτυχία του προγράμματος «Προσωπικός Ιατρός» που έχει ήδη εγγεγραμμένους 3200 γιατρούς και όταν φτάσει στο 100% θα είναι αναγκαίοι περίπου 1600 γιατρούς ακόμη

Ο Υπουργός ανέφερε μεταξύ άλλων πως έχουν ήδη πραγματοποιηθεί 3,130.000 εγγραφές στον προσωπικό γιατρό, με το πρόβλημα των περιορισμένων επιλογών να υπάρχει στη Αττική και σε άλλες στοχευμένες περιοχές. «Στην Αττική μπορεί να εγγραφεί το 50% του γιατρού, άρα χρειάζονται περισσότεροι εγγεγραμμένοι ιατροί.» ανέφερε ακόμη.

Ο Θάνος Πλεύρης διευκρινίζει ότι «για τη συνταγογράφηση και για να μην υπάρξει επιβάρυνση στη συμμετοχή, αρκεί να έχει εγγραφεί κάποιος σε προσωπικό γιατρό, χωρίς αυτό να σημαίνει πως μόνο ο συγκεκριμένος γιατρός θα μπορεί να συνταγογραφεί.»

Όπως αναφέρει, «προσαρμοζόμαστε καθώς, υπάρχει ελευθερία κινήσεων στον πολίτη. Η πολιτεία εξασφαλίζει δωρεάν γιατρό σε όλους. Η μόνη υποχρέωση είναι η εγγραφή. Όπως κινείται ο θεσμός σε 40 ημέρες, δε θα χρειαστεί να επιβληθεί κάποια κύρωση.»