ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Παρατηρητήριο για το Μάτι: 11 μήνες μετά την Εθνική Τραγωδία

Τα πιο επείγοντα και πιεστικά ζητήματα από το πλήθος των προβλημάτων που εξακολουθούν να απασχολούν τους κατοίκους των πυρόπληκτων οικισμών της Ανατολικής Αττικής 11 μήνες μετά την καταστροφική πυρκαγιά, τέθηκαν επί τάπητος στην ανοιχτή συνάντηση που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 18 Ιουνίου 2019, μεταξύ πολιτών και δημοτικών αρχών.

Η εκδήλωση διοργανώθηκε από το “Παρατηρητήριο για το Μάτι” (matiobserver.gr) με την στήριξη τηςmatiobserver.gr) με την στήριξη της “Πρωτοβουλίας για τη Δημοσιογραφία” (matiobserver.gr) με την στήριξη τηςjournalisminitiative.gr) στο Ξενοδοχείο “Μάτι”. Πρόκειται για την πρώτη από μία σειρά εκδηλώσεων που θα ακολουθήσουν μέσα στο έτος. Στη συζήτηση συμμετείχαν ο δήμαρχος Ραφήνας Βαγγέλης Μπουρνούς, ο δημοτικός σύμβουλος Κώστας Μπούφης εκπροσωπώντας τον νέο δήμαρχο Μαραθώνα Στέργιο Τσίρκα, η Μαρία Κλεάνθη γενική διευθύντρια της Διεύθυνσης Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών του υπουργείου Υποδομών, η πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής κατ “Αυτή η καταστροφή συγκεντρώνει όλα τα προβλήματα και τις παθογένειες του ελληνικού κράτους. Αυτό που αντιμετωπίσαμε εδώ τώρα δεν το έχουμε ξανα-αντιμετωπίσει” δήλωσε χαρακτηριστικά η Μαρία Κλεάνθη γενική διευθύντρια της Διεύθυνσης Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών του υπουργείου Υποδομών.

Όπως είπε “έχουμε βγάλει 129 εγκρίσεις για ανακατασκευή και δεν έχει εκδοθεί καμία οικοδομική άδεια” επίσης ανέφερε ότι έχουν εγκριθεί 300 άδειες επισκευής. “Είναι ασύλληπτα τα προβλήματα, του καθενός το πρόβλημα είναι μοναδικό”. Ως προς τις κατεδαφίσεις η Μαρία Κλεάνθη επισήμανε ότι “έχουν κατεδαφιστεί 60 σπίτια από τις εθελοντικές εταιρείες, καθυστέρησε όλη η διαδικασία για να έχουμε αναδόχους, βγήκαν οι προκηρύξεις και θα προχωρήσουμε τώρα για 120 σπίτια”. Ειδική αναφορά έγινε από τον Αλέξη Ανδρονόπουλο, μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής Κατοίκων στο Μάτι, στους 56 εγκαυματίες. “Είναι ένα πάρα πολύ μεγάλο θέμα, έχει γίνει πραγματικά πάρα πολύ μεγάλη δουλειά από τους εθελοντές και καμία δουλειά από το κράτος δυστυχώς”. Επίσης αναφορά στα σημαντικά προβλήματα που δημιουργούνται από τις καθυστερήσεις στην έκδοση οικοδομικών αδειών, έκανε η κάτοικος της περιοχής Κάλη Αναγνώστου η οποία αφενός έχει χάσει το σπίτι της στις φλόγες και αφετερου βρίσκεται στη δύσκολη φάση της αποκατάστασης των εγκαυμάτων που υπέστη η ίδια και και η οικογένειά της. “Δεν μπορώ να δεχθώ ότι θα περιμένω ακόμη τρία χρόνια για να φτιαχτεί το σπίτι μου, όπως και πολλοί άλλοι υποθέτω, ειδικά όταν είμαστε εγκαυματίες, όταν έχουμε χάσει συγγενείς.

Σκεφτείτε επιτέλους όλοι ότι μιλάτε για ανθρώπους. Είναι δυνατόν να μιλάτε για τρία χρόνια για να μπω στο σπίτι μου που είπα ότι στην ανάγκη άμα χρειαστεί θα το γκρεμίσω με δικά μου έξοδα και να μην μου δίνουν μία απλή άδεια; Είμαστε πολλοί που ζούμε στα ενοίκια. Δεν μπορούσα να πάω στην κατασκήνωση για λόγους υγιεινής, είμαστε δύο εγκαυματίες στο ίδιο σπίτι. Απαγορεύεται να πάω. Έχουμε φτάσει να παρακαλάμε για το αυτονόητο”.

Συνημμένες θα βρείτε φωτογραφίες από την εκδήλωση της 18ης Ιουνίου Βίντεο HD 1080p με αποσπάσματα από τις τοποθετήσεις των ομιλητών στη διεύθυνση https://we.tl/tNyk9JBNgPS Λίγα λόγια για το Παρατηρητήριο για το Μάτι Το Παρατηρητήριο για το Μάτι (matiobserver.gr) με την στήριξη τηςmatiobserver.gr) βγήκε στον διαδικτυακό αέρα στις 21 Μαΐου με σκοπό να καταγράφει όλες τις προσπάθειες που γίνονται για την αποκατάσταση των οικισμών της Ανατολικής Αττικής που επλήγησαν από τις καταστροφικές φωτιές της 23ης Ιουλίου. Πρόκειται για μία έρευνα με μακροχρόνιο ορίζοντα στην οποία θα καταγράφεται το ημερολόγιο ανοικοδόμησης της πληγείσας περιοχής.

Ο στόχος είναι με ρεπορτάζ, συνεντεύξεις και αφιερωματα να καταγραφούν βήμα – βήμα οι διαδικασίες της κοινότητας στο Νέο Βουτζά, το Μάτι και το Κόκκινο Λιμανάκι. Από την αδειοδότηση και την κατασκευή νέων σπιτιών, τη διαχείριση και αξιοποίηση των κονδυλίων, μέχρι τη ζωή των παιδιών στο σχολείο, την αναδώση, ακόμη και μικρά περιστατικά της καθημερινότητας. Η έρευνα γίνεται με την επιμέλεια του δημοσιογράφου Τάσου Τέλλογλου και την στήριξη των χορηγών του Παρατηρητηρίου για το Μάτι: Πρωτοβουλία για τη Δημοσιογραφία Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρία Στησιχόρου 1 10674 Αθήνα, Α.Φ.Μ. 996987779 Αιγέας ΑΜΚΕ Πολιτιστικού & Κοινωφελούς Έργου Ίδρυμα Μποδοσάκη Παπαστράτος ΑΒΕΣ Το δε περιεχόμενο είναι διαθέσιμο προς αναδημοσίευση υπό το πρότυπο του Creative Commons Αναφορά Δημιουργού.

Λίγα λόγια για την Πρωτοβουλία για τη Δημοσιογραφία

Η Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρία «Πρωτοβουλία για τη Δημοσιογραφία» ιδρύθηκε το 2018 με βασικό σκοπό να επαναφέρει την εμπιστοσύνη των πολιτών στα μέσα και για να υπερασπισθεί την ελευθερία του Τύπου. Έχει δέκα ιδρυτικά μέλη, όλα έμπειροι επαγγελματίες, πρωτίστως δημοσιογράφοι καθώς και στελέχη επιχειρήσεων και επικοινωνιολόγοι που ένωσαν τις δυνάμεις τους για να στηρίξουν την δημοσιογραφία σε αυτή την δύσκολη περίοδο αλλαγών στην Ελλάδα και παγκόσμια. Η Πρωτοβουλία για τη Δημοσιογραφία αναζητά πόρους από Ιδρύματα, εταιρείες, ιδιώτες καθώς και μέσω δικών της δραστηριοτήτων, για την υλοποίηση προγραμμάτων και ενεργειών που υποστηρίζουν και προάγουν τους στόχους και κινητοποιούν όλο και περισσότερους προς το όραμά της.