ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Παζάρια και μίζες…Οι αποκαλυπτικοί διάλογοι της σπείρας, που εκβίαζε επιχειρηματία, να τους δώσει 60.000 ευρώ, για να μην του βάλει πρόστιμο το ΣΔΟΕ.

Ο ένας στον άλλον ρίχνουν τώρα τις ευθύνες, οι κατηγορούμενοι της σπείρας, που εκβίαζε επιχειρηματία, προκειμένου να μην του επιβληθεί πρόστιμο από το ΣΔΟΕ ενώ οι διάλογοι που διέρρευσαν αποκαλύπρουν τα παζάρια για μίζες που ζητούσαν οι υπάλληλοι του Σώματος, της Τράπεζας της Ελλάδος και του υπουργείου Οικονομικών.

Επιχειρηματίας κατήγγειλε ότι δύο υπάλληλοι του ΣΔΟΕ τον εκβίαζαν δια μέσου 68χρονης λογίστριας ζητώντας ένα μεγάλο χρηματικό ποσό, προκειμένου να ολοκληρώσουν τον έλεγχο στην επιχείρησή του, χωρίς φυσικά να του επιβληθεί πρόστιμο.

Όταν πήγε στο γραφείο της λογίστριας, του έκανε γνωστή την απαίτηση των υπαλλήλων του ΣΔΟΕ για να τους καταβάλλει τις επόμενες ημέρες το ποσό των 60.000 ευρώ, προκειμένου να μην υπάρξει πρόστιμο. Ωστόσο, μετά από παζάρια με τη λογίστρια το ποσό αυτό κατέβηκε στις 50.000 ευρώ.

Από τους έξι κατηγορούμενους, το κατώφλι του ανακριτή πέρασαν οι πέντε και συγκεκριμένα, η 68χρονη λογίστρια, ο σύζυγός της, ο γιος της και οι δύο υπάλληλοι του ΣΔΟΕ. Ο τελευταίος υπάλληλος ζήτησε και έλαβε προθεσμία να απολογηθεί την Παρασκευή.

Σε όλες τις συναντήσεις, η λογίστρια φέρεται να έπαιρνε τα κινητά από όλους και να τα βγάζει έξω από το γραφείο της.

Σύμφωνα με τη δικογραφία οι διάλογοι είναι οι εξής:

Λογίστρια: Και θα πάει αρχείο η υπόθεση.

Επιχειρηματίας: Τα χρήματα;

Λογίστρια: Θα μου τα δώσεις, θα τα δώσω εγώ.

Επιχειρηματίας: Ναι.

Λογίστρια: Μέσω του ανθρώπου που μεσολαβεί.

Επιχειρηματίας: Δεν τα έχω. Τα έχω στο αμάξι.

Λογίστρια: Φέρε μου εδώ.

Επιχειρηματίας: Να τα φέρω τώρα;

Λογίστρια: Φέρτα μου εδώ. Εδώ να τα κλειδώσω.

Λογίστρια: Είναι συνεννοημένοι. Όλοι στο κόλπο. Θα πάνε και παραπάνω.

Επιχειρηματίας: Παζάρι έκανες;

Σύζυγος λογίστριας: Έκανε, έκανε.

Λογίστρια: Έκανα. Κάτω από πενήντα δεν πάνε. Ζητάνε εξήντα γιατί είναι τέσσερις που εμπλέκονται.

Λογίστρια: ξεκάθαρα μου είπανε το κλίμα είναι μιλημένο κανονικά. Την άλλη φορά όταν ήρθε εδώ ο φίλος μας και του ζήτησα να μας φροντίσει, φαίνεται τα έχουν μιλήσει όλοι μαζί, μας πήγε και στην προϊσταμένη, χαρές, να μας κεράσει καφέ και λοιπά.

Επιχειρηματίας: Μάλιστα.

Επιχειρηματίας: Την άλλη φορά μας είχαν πει 60. Δώσαμε τριάντα. Κάναμε παζάρια.

Σύζυγος Λογίστριας: Ναι. Κάναμε παζάρια.

Λογίστρια: Ένα τριαντάρι δώσαμε.

Επιχειρηματίας: Τα βολέψαμε τότε

Λογίστρια: Πάλι θα τα βολέψουμε.

Λογίστρια: Την πρώτη φορά μου ήρθε εδώ «Ε τι έγινε» λέει «ένα διαμέρισμα θα δώσει» έτσι σε αυτό το στιλ. Είδαν διαμερίσματα, σου λέει τα διαμερίσματα λες κι είναι στραγάλια.

Λογίστρια: Αυτοί ζητάγανε εξήντα, εγώ είπα ότι είναι πάρα πολλά, ο άνθρωπος ναι έχει κάνει περιουσία αλλά τι να τα κανείς τα ακίνητα τώρα;

Επιχειρηματίας: Να του δώσουμε ένα διαμέρισμα να μας δώσει τα ρέστα.

Τι υποστηρίζουν οι κατηγορούμενοι

Σύμφωνα με πληροφορίες, η εκ των κατηγορουμένων υπάλληλος του ΣΔΟΕ, που είχε διενεργήσει έλεγχο στην επίμαχη επιχείρηση, αρνείται την κατηγορία, ότι μέσω συναδέλφων της ζήτησε 60 χιλιάδες ευρώ από τον επιχειρηματία και υποστηρίζει πως η λογίστρια του, ήταν αυτή που τον εκβίαζε.

Σε υπόμνημα που παρέδωσε στον ανακριτή η κατηγορουμένη υπάλληλος του ΣΔΟΕ φέρεται να αναφέρει πως από τον έλεγχο στην επιχείρηση, διαπιστώθηκε παράβαση της μη δήλωσης μεταβολής της Έδρας της, παράβαση που αποδέχθηκε και ο ίδιος ο επιχειρηματίας. «Στη συνέχεια -αναφέρει η κατηγορουμένη- αρχειοθετήθηκε ο έλεγχος. Αναρωτιέται κανείς αν ήθελα να εκβιάσω ή να απαιτήσω ήταν δυνατόν να αναφέρω στον έλεγχο ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα με την υπόθεση; Από τα στοιχεία προκύπτει ότι δεν εκβίαζα εγώ αλλά η λογίστρια».

Η λογίστρια φέρεται να αρνείται τις κατηγορίες που αντιμετωπίζει και να υποστηρίζει πως η ίδια και οι συγκατηγορούμενοι, μέλη της οικογένειας της, είχαν απλώς ρόλο ενδιάμεσου χωρίς κανένα οικονομικό όφελος, ούτε άλλη ανάμειξη στην εκβίαση του επιχειρηματία.