ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Πεδίο μάχης η Ειδομένη: Δακρυγόνα από Σκοπιανούς, τραυματισμένα γυναικόπαιδα από σφαίρες καουτσούκ (Βίντεο και φωτό)

Επεισόδια μεταξύ προσφύγων και των αστυνομικών Αρχών της ΠΓΔΜ βρίσκονται σε εξέλιξη στη σιδηροδρομική γραμμή στην Ειδομένη. Οι αστυνομικοί της ΠΓΔΜ έκαναν χρήση δακρυγόνων και χειροβομβίδων κρότου λάμψης, ενώ οι πρόσφυγες πετούν προς το μέρος των αστυνομικών πέτρες και διάφορα άλλα αντικείμενα. Υπάρχουν τραυματίες και οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα προσπαθούν να περιθάλψουν γυναίκες και παιδιά. 

 

 

Συγκεκριμένα, οι Σκοπιανοί αστυνομικοί κατά τα σημερινά επεισόδια με μετανάστες στην Ειδομένη πέρασαν μπροστά από τον φράχτη στα σύνορα και επιχειρούσαν με δακρυγόνα και σφαίρες καουτσούκ εντός του ελληνικού εδάφους.

Οι μετανάστες που προσπάθησαν να ρίξουν τον φράχτη και να περάσουν στο έδαφος των Σκοπίων, κατάφεραν να παραβιάσουν την διπλή περίφραξη σε ένα σημείο.


Real.gr ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ ΕΙΔΟΜΕΝΗ από realmedialive

Από το πρωί εκατοντάδες πρόσφυγες άρχισαν να συγκεντρώνονται στη σιδηροδρομική γραμμή, στην ουδέτερη ζώνη Ελλάδας- ΠΓΔΜ. Η ένταση ξεκίνησε γύρω στις 11.30 το πρωί, όταν πενταμελής αντιπροσωπεία τους κινήθηκε προς τον φράκτη, στην πλευρά της ΠΓΔΜ και επιχείρησε να διαπραγματευτεί με τις αστυνομικές αρχές της γειτονικής χώρας, προκειμένου να τους επιτραπεί να περάσουν τα σύνορα και να συνεχίσουν το ταξίδι τους.
 
Καθώς δεν υπήρξε ανταπόκριση στο αίτημα, περίπου 500 πρόσφυγες κινήθηκαν προς τον φράκτη, εξωτερικά των σιδηροδρομικών γραμμών και ακολούθησε διαμαρτυρία, ενώ από την πλευρά της αστυνομικών αρχών της ΠΓΔΜ ξεκίνησε η ρίψη δακρυγόνων.

 

Σε εξέλιξη βρίσκονται τα επεισόδια ανάμεσα σε πρόσφυγες και δυνάμεις της αστυνομίας των Σκοπίων.

Τα μέλη των Γιατρών των Χωρίς Σύνορα έχουν περιθάλψει δεκάδες γυναίκες, άνδρες και παιδιά που έχουν τραυματιστεί από σφαίρες καουτσούκ.

«Τα περισσότερα από τα περιστατικά σχετίζονται με αναπνευστικά προβλήματα, που προκαλεί η χρήση χημικών, αλλά έχουμε και κάποιους τραυματισμούς, που μας δείχνουν ότι χρησιμοποιήθηκαν σφαίρες από καουτσούκ», ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ μέλος των ΓΧΣ, διευκρινίζοντας ότι σοβαρός τραυματισμός δεν έχει καταγραφεί, αν και σε 2 ή 3 περιπτώσεις χρειάστηκε διακομιδή τραυματιών με το ΕΚΑΒ.

Σύμφωνα με τις ελληνικές αστυνομικές αρχές τα επεισόδια ανάμεσα στους πρόσφυγες και τις αστυνομικές δυνάμεις των Σκοπίων συνεχίζονται, με κάποια διαστήματα ηρεμίας. «Δεν μπορούμε να μιλήσουμε ακόμη για εκτόνωση, η κατάσταση είναι σε εξέλιξη», ανέφεραν εκπρόσωποι της αστυνομίας, διευκρινίζοντας ότι κοντά στον φράχτη βρίσκονται άλλοτε δεκάδες, άλλοτε εκατοντάδες άτομα και ρίχνουν πέτρες και αντικείμενα προς την πλευρά των Σκοπίων.

Νωρίτερα, οι πρόσφυγες είχαν προσπαθήσει να ρίξουν τον φράκτη και να περάσουν στο έδαφος των Σκοπίων. Όταν σε κάποιο σημείο το κατάφεραν οι  Σκοπιανοί αστυνομικοί τους απώθησαν, πίσω προς την ελληνική πλευρά.