ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Πεδίο μάχης και πάλι η Θεσσαλονίκη – Φωτιές χημικά και συλλήψεις (ΒΙΝΤΕΟ)

Σε πεδίο μάχης μετατράπηκε και χθες, από το απόγευμα η Θεσσαλονίκη, με αφορμή εκδήλωση που διοργάνωσε ο ΣΥΡΙΖΑ για τη συμφωνία Ελλάδας – ΠΓΔΜ.
Αστυνομικές δυνάμεις που είχαν παραταχθεί στη νότια πύλη της ΔΕΘ – στο ύψος της πλατείας ΧΑΝΘ – απώθησαν ομάδες διαδηλωτών που συμμετείχαν στα επεισόδια, εκτοξεύοντας πέτρες, ξύλα, κ.α. αντικείμενα.
Στο ύψος της παραλιακής λεωφόρου Μεγάλου Αλεξάνδρου κατάφεραν να τους απομακρύνουν, ενώ – όπως ανακοίνωσε η Αστυνομία – στη διάρκεια των επεισοδίων, διάρκειας 3,5 περίπου ωρών, έγιναν τέσσερις προσαγωγές

Ομάδες διαδηλωτών, που κρατούσαν ελληνικές σημαίες και είχαν συγκεντρωθεί στη βόρεια πύλη της ΔΕΘ, από την πλευρά της οδού Εγνατία αποδοκίμασαν αρχικά τους ομιλητές την ώρα που κατευθύνονταν στο χώρο της εκδήλωσης.
Στο σημείο έφτασαν και οπαδοί του ΠΑΟΚ με μηχανές και συγκρούστηκαν με τις διμοιρίες των ΜΑΤ, σπάζοντας την κεντρική σιδερόπορτα. Αμέσως μετά ξεκίνησε πετροπόλεμος, ενώ οι δυνάμεις της αστυνομίας αντέδρασαν με χημικά.

Στη συνέχεια ο κύριος όγκος των διαδηλωτών συγκεντρώθηκαν στο ύψος της πλατείας ΧΑΝΘ, όπου άρχισαν να εκτοξεύουν εναντίον των αστυνομικών, που βρισκόταν στο χώρος της έκθεσης, πέτρες, μπουκάλια, ξύλα, κ.ά. αντικείμενα, ενώ ορισμένοι φώναζαν συνθήματα για την ελληνικότητα της Μακεδονίας, επιχειρώντας να εισέλθουν στο χώρο της εκδήλωσης.
Οι αστυνομικοί έκαναν χρήση χειροβομβίδων κρότου λάμψης και χημικών, ενώ οι διαδηλωτές έβαλαν φωτιά σε κάδο απορριμμάτων, ενώ κατά διαστήματα οι ομάδες των διαδηλωτών επιχειρούσαν να προσεγγίσουν την είσοδο της ΔΕΘ και οι αστυνομικοί τους απωθούσαν.

Οι αστυνομικές δυνάμεις, προχώρησαν σε συνολικά πέντε συλλήψεις. Οι συλληφθέντες είναι ηλικίας, από 22 έως 47 χρονών, ενώ ανάμεσά τους είναι και μία γυναίκα 22 χρονών.