3 top δεξιά, ΚΟΙΝΩΝΙΑ, Κορωνοϊός

Πελώνη: «Δεν συνδέεται με απολύσεις ο υποχρεωτικός εμβολιασμός»

Η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών αποσαφήνησε ότι ο υποχρεωτικός εμβολιασμός δεν συνδέεται με απολύσεις, αλλά με αποχή χωρίς αποδοχές.

Επιπλέον, απέκλεισε το οριζόντιο lockdown, λέγοντας ότι πλέον υπάρχει το εμβόλιο. Έκρουσε δε τον κώδωνα του κινδύνου για τους ανεμβολίαστους τονίζοντας ότι «μπορεί να λειτουργούν ως αναμεταδότες και εστίες μεταλλάξεων».

«Η υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού δεν θα συνδέεται με απολύσεις», επανέλαβε απαντώντας σε ερωτήσεις στο briefing των πολιτικών συντακτών η κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη. Η κυβερνητική εκπρόσωπος κληθείσα να τοποθετηθεί επί των δηλώσεων του Υπουργού Εσωτερικών, Μάκη Βορίδη, σχετικά με τους δημοσίους υπαλλήλους, τόνισε πως ο Υπουργός αναφέρθηκε στο ισχύον πλαίσιο, ενώ προανήγγειλε πως το νομοθετικό πλαίσιο γύρω από την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού θα ανακοινωθεί την προσεχή εβδομάδα.

Προσέθεσε, μάλιστα, ότι «το πλαίσιο αναφορικά με τις δημόσιες δομές θα εξειδικευθεί εν ευθέτω χρόνω, αυτό, που έχει ανακοινωθεί αφορά στις ιδιωτικές δομές, όπως οι Οίκοι Ευγηρίας και προβλέπουν αποχή από την εργασία άνευ αποδοχών για όλους όσοι αρνούνται να εμβολιαστούν». Ερωτηθείσα σχετικώς η κυβερνητική εκπρόσωπος επιβεβαίωσε πως στην επιτροπή Λοιμωξιολόγων «συζητείται η αυστηροποίηση του υγειονομικού πρωτοκόλλου, που αφορά στις κατασκηνώσεις», ενώ κληθείσα να σχολιάσει δηλώσεις του Υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων, ‘Αδωνι Γεωργίαδη περί τοπικά lockdown μόνον για τους ανεμβολίαστους σημείωσε ότι «πρόθεση της κυβέρνησης είναι να μην πάει σε οριζόντια lockdown και δεν θα πάει σε τέτοια, από τη στιγμή που υπάρχει η ασπίδα του εμβολιασμού, την οποία πρέπει όλοι να αξιοποιήσουν».

Προσέθεσε, δε, ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε σημειακές παρεμβάσεις, εφ όσον κάτι τέτοιο χρειαστεί, υπενθυμίζοντας ότι η πανδημία είναι ένα δυναμικό φαινόμενο. Κληθείσα να σχολιάσει τα χθεσινά συλλαλητήρια σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, η κ. Πελώνη αρκέστηκε να απαντήσει «κρίμα».

Σε ερώτηση για το κατά πόσον η κυβέρνηση εξετάζει την προοπτική να επεκτείνει τον υποχρεωτικό εμβολιασμό και στους φοιτητές, η κυβερνητική εκπρόσωπος υπογράμμισε ότι «η κυβέρνηση θέλει ανοιχτά Πανεπιστήμια και σχολεία» επισημαίνοντας ότι «η εκστρατεία πειθούς συνεχίζεται, ως εκ τούτου, ελπίζουμε να πειστούν και οι πλέον δύσπιστοι, ιδίως όλοι όσοι ανήκουν σε ευπαθείς του πληθυσμού».

Ερωτηθείσα για το εάν επίκειται αυστηροποίηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων, που αφορούν στην Εκκλησία, η κ. Πελώνη τόνισε ότι «η Εκκλησία στήριξε από την πρώτη στιγμή την προσπάθεια εμβολιασμού και έχει κάνει ένα πολύ σημαντικό πρώτο βήμα με το να απομωνώνει μεμονωμένες φωνές. Έχει την δύναμη να επηρεάσει το ποίμνιο καλώντας τους πολίτες, ιδίως αυτούς, που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού, να εμβολιαστούν».