ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Περιοριστικά μέτρα στα νεκροταφεία έως το Πάσχα εισηγείται η Περιφέρεια Αττικής

Να περιοριστεί ή ακόμη και να ανασταλεί η λειτουργία των νεκροταφείων της Αττικής μέχρι το Πάσχα εισηγείται με δηλώσεις του ο περιφερειάρχης Αττικής. Αρκετοί δήμοι έχουν ήδη αρχίσει και λαμβάνουν σχετικές αποφάσεις ανησυχώντας για ενδεχόμενο συγχρωτισμό τις ημέρες της Μεγάλης Πέμπτης και της Μεγάλης Παρασκευής, οπότε και κατά παράδοση αρκετοί άνθρωποι επισκέπτονται τα κοιμητήρια.

Σύμφωνα με την περιφερειακή αρχή, ο περιφερειάρχης Γ. Πατούλης είχε επικοινωνία με δημάρχους της Αττικής οι οποίοι στη συντριπτική πλειονότητά τους ανησυχούν έντονα για κινδύνους μετάδοσης του κορονοϊού στα κοιμητήρια της προσεχείς ημέρες. Ο περιφερειάρχης εισηγείται στους Δημάρχους «να προβούν σε όλες τις αναγκαίες ενέργειες προκειμένου να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα».

Όπως δήλωσε ο κ. Πατούλης:

«Μετά από επικοινωνία που είχα με ένα σημαντικό αριθμό Δημάρχων της Αττικής διαπιστώνω ότι είναι ανάγκη να ληφθούν αυστηρά μέτρα περιορισμού ακόμα και διακοπής της λειτουργίας των κοιμητηρίων. Είναι ανάγκη όλοι μας να αντιληφθούμε ότι ο κίνδυνος δεν πέρασε. Είναι ζήτημα ατομικής ευθύνης, να διαφυλάξουμε τη δημόσια υγεία. Ο Απρίλιος είναι κρίσιμος μήνας για την εξέλιξη της πανδημίας και οφείλουμε να πειθαρχήσουμε. Στο πλαίσιο αυτό ο κάθε Δήμος απαιτείται να προβεί, σύμφωνα με το θεσμικό πλαίσιο, στις αναγκαίες δράσεις για την αποτροπή φαινομένων συγχρωτισμού εντός των κοιμητηρίων».

Ήδη στον Δήμο Αθηναίων, σε χθεσινή (Δευτέρα 13 Απριλίου) συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου που έγινε με τηλεδιάσκεψη, ανακοινώθηκε ότι τα τρία νεκροταφεία του Δήμου θα μείνουν κλειστά για όσο διαρκέσουν τα μέτρα περιορισμού μετακινήσεων, με εξαίρεση την τέλεση εξόδιων ακολουθιών που θα γίνονται κανονικά, με την παρουσία μόνο του στενού κύκλου συγγενών όπως προβλέπεται.