ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Περιστέρι: 52χρονος πέθανε περιμένοντας το ΕΚΑΒ!

Ένα νέο περιστατικό που ήρθε στο φως της δημοσιότητας αποτυπώνει τις τραγικές ελλείψεις στο ΕΚΑΒ, με θύμα αυτή τη φορά έναν 52χρονο από το Περιστέρι.

Ο θάνατος του 52χρονου Βασίλη Γεωργόπουλου, γιατρού με δύο παιδιά, είναι ένα από τα πολλά περιστατικά, που συνέβη, αυτή τη φορά, όχι σε κάποιο ακριτικό νησί ή σε κάποια απομακρυσμένη επαρχία, αλλά στην «καρδιά» της Αθήνας και συγκεκριμένα στη Νέα Ζωή στο Περιστέρι.

Η καταγγελία για το περιστατικό έγινε στην «Εφημερίδα των Συντακτών», με την οικογένεια του 52χρονου να περιγράφει τον «αγώνα δρόμου» που έκανε για να μεταφερθεί ο ασθενής σε νοσοκομείο, ο οποίος είχε τραγική κατάληξη.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, ο Βασίλης Γεωργόπουλος έπαθε καρδιακό επεισόδιο το βράδυ της περασμένης Παρασκευής προς Σάββατο. Τότε, η οικογένεια για ώρες προσπαθεί να μεταφέρει τον άνδρα σε νοσοκομείο, καλώντας το 166. «Δεν έχουμε κανένα ασθενοφόρο να σας στείλουμε», ήταν η απάντηση που έλαβαν.

Όπως καταγγέλλουν οι συγγενείς, ο 52χρονος ένιωσε έντονη αδιαθεσία και πόνο στο στήθος, με την σύζυγό του να καλεί ασθενοφόρο στις 00:40-00:45. Η απόκριση του ΕΚΑΒ ήταν αρνητική καθώς δεν υπήρχε διαθεσιμότητα οχήματος.

Δέκα λεπτά αργότερα, η οικογένεια του ασθενή καλεί ξανά του ΕΚΑΒ, αυτή τη φορά υπογραμμίζοντας την επείγουσα κατάσταση και την αδήριτη ανάγκη μεταφοράς σε νοσοκομείο. «Δεν έχουμε διαθέσιμο ασθενοφόρο», λένε για ακόμα μια φορά.

«Τους ζητάμε να τον μεταφέρουμε στο νοσοκομείο Αττικό που είναι 500 μέτρα από το σπίτι μας, αλλά μας λένε ότι δεν εφημερεύει και ότι ανοίγει στις 8 το πρωί. Και ότι πρέπει να τον πάμε στο Γεννηματά», περιγράφει η πεθερά του κ. Γεωργόπουλου.

Οι συγγενείς τότε, φτάνοντας σε αδιέξοδο, παίρνουν την απόφαση να μεταφέρουν μόνοι τους, με δικό τους όχημα, τον άνθρωπο στην κοντινότερη ιδιωτική κλινική (στο Ιατρικού Περιστερίου), αφού είχαν ιδιωτική ασφάλεια. Ασθενοφόρο για άμεση μεταφορά δεν υπήρχε ούτε και στην ιδιωτική κλινική.

«Ο άνθρωπος ήταν παγωμένος, φώναζε “πονάω”, τον βλέπουν ότι πάει για έμφραγμα, του κάνουν καρδιογράφημα, αλλά δεν τον διασωληνώνουν. Του λένε ότι πρέπει να μεταφερθεί στο Μαρούσι για να διασωληνωθεί εκεί», συνεχίζει η πεθερά του εκλιπόντος.

Έπρεπε να περάσουν πάνω από 70 λεπτά, ώστε η σύζυγός του να δεχτεί τηλεφώνημα από το ΕΚΑΒ και να ρωτήσει εάν ακόμα χρειάζεται ασθενοφόρο, με την ίδια να αρνείται, αφού ήταν λίγη ώρα πριν ο 52χρονος ξεψυχήσει στην ιδιωτική κλινική.

Ο Βασίλης Γεωργόπουλος «έφυγε» στις 2:30 το ξημέρωμα του Σαββάτου, σύμφωνα με τους αυτόπτες μάρτυρες, αν και η ιδιωτική κλινική έδωσε επίσημη ώρα θανάτου τις 3:40. Μάλιστα, η οικογένειά του καταγγέλλει πως δεν του έγινε ούτε καρδιοπνευμονική ανάνηψη, με την κλινική να το αρνείται, όπως λένε στην «Εφημερίδα των Συντακτών».