ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Πήρε «πράσινο φως» από το ΥΠΕΝ ο Περιφερειακός Σχεδιασμός Διαχείρισης Αποβλήτων της Αττικής

Η Αττική βρίσκεται πλέον ακόμη ένα βήμα μπροστά, στην πραγματοποίηση του σχεδίου που υλοποιεί η σημερινή Διοίκηση της Περιφέρειας, με στόχο την υιοθέτηση των κανόνων της κυκλικής οικονομίας και την εφαρμογή ενός φιλικού προς το περιβάλλον συστήματος διαχείρισης των στερών αποβλήτων της.

Το βήμα αυτό οφείλεται στην σύμφωνη γνώμη που διατύπωσε το ΥΠΕΝ, στο σχεδιασμό διαχείρισης αποβλήτων που απέστειλε πριν μερικές βδομάδες η Διοίκηση της Περιφέρειας.

Πρέπει να επισημάνουμε ότι ο σχεδιασμός διαχείρισης αποβλήτων της Αττικής,  είναι ο πρώτος Περιφερειακός Σχεδιασμός που εγκρίθηκε από το ΥΠΕΝ σύμφωνα με το νέο Εθνικό Σχεδιασμό του 2020 και σε εναρμόνιση με τις νέες ευρωπαϊκές οδηγίες και πολιτικές για την κυκλική οικονομία και την πράσινη μετάβαση.

Η σύμφωνη γνώμη του ΥΠΕΝ για τον Περιφερειακό Σχεδιασμό Διαχείρισης Αποβλήτων της Αττικής απεστάλη χθες 26 Μαΐου 2022 με σχετική επιστολή του Γενικού Γραμματέα Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων Μ. Γραφάκου.

Η σύμφωνη γνώμη του ΥΠΕΝ είναι βασική προϋπόθεση για την ολοκλήρωση της διαδικασίας θεσμοθέτησης του σχεδιασμού αλλά και όρος για την επιλεξιμότητα των δαπανών των απαιτούμενων έργων.

Δικαίωση της προσπάθειας της Περιφέρειας Αττικής

Με αφορμή την εξέλιξη αυτή, ο Περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης τόνισε ότι :

«Στην Περιφέρεια Αττικής και τον ΕΔΣΝΑ αισθανόμαστε δικαιωμένοι γιατί καταφέραμε να παρουσιάσουμε έγκαιρα ένα ολοκληρωμένο σχέδιο διαχείρισης των στερεών αποβλήτων μας, το οποίο ανταποκρίνεται στις ανάγκες της μεγαλύτερης Περιφέρειας της χώρας, εναρμονίζεται με τις νέες ευρωπαϊκές οδηγίες και πολιτικές, υπηρετεί τους στόχους που έχουμε θέσει για την πράσινη μετάβαση της Αττικής .

Η σύμφωνη γνώμη του ΥΠΕΝ επιβεβαιώνει πως όλους αυτούς τους μήνες κινούμασταν προς τη σωστή κατεύθυνση , διαψεύδοντας επί της ουσίας όλους όσους μας άσκησαν αδικαιολόγητη κριτική για τις επιλογές μας.

Η Αττική βρίσκεται ένα βήμα μπροστά για έναν ακόμη λόγο. Έχουμε έναν εγκεκριμένο σχεδιασμό, την ώρα που οι υπόλοιποι περιφερειακοί σχεδιασμοί ακόμα εκπονούνται.

Πλέον γυρίζουμε σελίδα. Με σχέδιο και πρόγραμμα, με σαφή στοχοθέτηση και δίνοντας προτεραιότητα στην υλοποίηση ενός μοντέλου διαχείρισης που προστατεύει το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία , βάζουμε ισχυρές βάσεις για να δημιουργήσουμε ένα καλύτερο μέλλον για τους πολίτες της Αττικής.

Η σύμφωνη γνώμη του ΥΠΕΝ στον περιφερειακό μας σχεδιασμό αποδεικνύει ξεκάθαρα και πέραν πάσης αμφιβολίας ότι ο σχεδιασμός αυτός καλύπτει το σύνολο των εξαιρετικά αυστηρών ευρωπαϊκών απαιτήσεων προσαρμογής στην κυκλική οικονομία . Ενώ εγγυάται ότι θα καταφέρουμε να πετύχουμε τους υψηλούς στόχους που έχουν τεθεί όσον αφορά την ανακύκλωση και την επαναχρησιμοποίηση. Επιπλέον, διασφαλίζεται η δυνατότητά μας να χρηματοδοτήσουμε τα απαραίτητα νέα «πράσινα» έργα από το νέο ΕΣΠΑ , ώστε να μην επιβαρυνθούν οι πολίτες».

Τι προβλέπει ο περιφερειακός σχεδιασμός

Η Περιφέρεια Αττικής σε στενή συνεργασία με τον ΕΔΣΝΑ υλοποιούν ένα ολοκληρωμένο σχέδιο που στηρίζεται στους παρακάτω άξονες:

·        Στην στροφή προς την ανακύκλωση και την επαναχρησιμοποίηση

·        Στην προμήθεια και δωρεάν διάθεση προς τους Δήμους σύγχρονου εξοπλισμού για την ανακύκλωση

·        Στη δημιουργία ξεχωριστού ρεύματος για τη συλλογή και διαχείριση των βιοαποβλήτων, με δωρεάν διάθεση εξοπλισμού στους Δήμους ( καφέ απορριμματοφόρα και κάδοι)

·        Στην ελαχιστοποίηση του υπολείμματος

·        Στην ενεργό συμμετοχή των πολιτών στο εγχείρημα για υιοθέτηση ενός φιλικού προς το περιβάλλον μοντέλου διαχείρισης των απορριμμάτων.

·        Στην δημιουργία σύγχρονων μονάδων επεξεργασίας στερεών αποβλήτων (Πάρκα Κυκλικής Οικονομίας) και βιοαποβλήτων (ΜΕΒΑ). Στο πλαίσιο αυτό ήδη προχωρά σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα και η κατασκευή τριών νέων μονάδων επεξεργασίας (Πάρκα Κυκλικής Οικονομίας) , η υλοποίηση των οποίων θα μειώσει σχεδόν κατά τα 2/3 τις ποσότητες που σήμερα οδηγούνται προς ταφή αλλά και θα επιφέρει σημαντικό οικονομικό όφελος, για δήμους και δημότες, της τάξης των 20 εκ. ευρώ ετησίως λόγω αποφυγής του τέλους  ταφής.