ΚΟΙΝΩΝΙΑ, Κορωνοϊός

Ποιες ηλικίες χτυπά ο κοροναϊός

Με τα κρούσματα να απογειώνονται και την πίεση στα νοσοκομεία της Αττικής να αυξάνεται κατακόρυφα, το σύστημα υγείας μπαίνει σε άλλη μία εβδομάδα αγωνίας και μεγάλης αβεβαιότητας.
Ανεξέλεγκτη παραμένει η πανδημία σε όλη τη χώρα, με τα ενεργά κρούσματα να ξεπερνούν τα 27.000 και τους 5.100 οι νοσηλευόμενοι.

Στην Αττική, οι ασθενείς σε μηχανική υποστήριξη αναπνοής ξεπέρασαν για πρώτη φορά, την Κυριακή, τους 400. Σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ, οι 75 από αυτούς νοσηλεύονταν εκτός ΜΕΘ.

Αύξηση κατά 28% παρουσίασαν οι μολύνσεις στη Θεσσαλονίκη την περασμένη εβδομάδα, με τους ειδικούς να υπολογίζουν ότι τα ενεργά κρούσματα φτάνουν πλέον τα 2.000.

Η εκτίναξη των διασωληνωμένων από τους 107 στους 120 στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης μέσα στο Σαββατοκύριακο, αντικατοπτρίζει την αναζωπύρωση της πανδημίας στη Βόρεια Ελλάδα.

Δυσμενή είναι τα επιδημιολογικά δεδομένα και στην Αχαΐα, στα νοσοκομεία της οποίας η πληρότητα στις ΜΕΘ πλέον αγγίζει το 95%.

Σε ανοδική τροχιά βρίσκεται και η Κοζάνη, καθώς η αύξηση των κρουσμάτων ξεπέρασε το 97% την τελευταία εβδομάδα, με αποτέλεσμα στον νομό να μην υπάρχει κρεβάτι εντατικής θεραπείας για δείγμα.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, το 70% των νοσηλευομένων είναι κάτω των 60 ετών. Η πτώση της μέσης ηλικίας σημαίνει μεγαλύτερη διάρκεια νοσηλείας και άρα αυξημένη πίεση στο σύστημα υγείας. Μόνο στην Αττική, υπολογίζεται ότι τουλάχιστον 179 ασθενείς θα χρειαστούν διασωλήνωση το επόμενο διάστημα.

Αυτό που ανησυχεί ιδιαίτερα τους ειδικούς είναι ότι έχει πέσει πάρα πολύ ο μέσους όρος ηλικίας των νοσούντων στις περισσότερες περιοχές της χώρας.

Προβληματισμό στους επιστήμονες προκαλούν ορισμένα ποιοτικά χαρακτηριστικά των νέων κρουσμάτων, καθώς ο μέσος όρος ηλικίας των κρουσμάτων στην πλειοψηφία των Περιφερειακών Ενοτήτων είναι κάτω των 50 ετών.

Με δεδομένο ότι οι πολίτες 70 ετών και άνω έχουν εμβολιαστεί, όπως και οι πολίτες ηλικίας 60 – 64 χρόνων, τα άτομα της ηλικιακής ομάδας 30 – 60 χρόνων είναι εκείνα που λόγω της κινητικότητάς τους έχουν περισσότερες πιθανότητες να διασπείρουν τον ιό αλλά και να καταλήξουν στα νοσοκομεία.

Η μέση ηλικία των νέων κρουσμάτων την τελευταία εβδομάδα, ανά περιοχή:

Πάρος: 23 έτη
Μύκονος: 32 έτη
Αττική: 41 έως 44 έτη
Θεσσαλονίκη: 45 έτη
Άρτα: 37 έτη
Φλώρινα: 40 έτη
Φθιώτιδα: 38 έτη
Εύβοια: 41 έτη
Μεσσηνία: 36 έτη
Αχαϊα: 44 έτη
Αρκαδία: 46 έτη