ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ποιες κατηγορίες ανασφάλιστων αποκτούν ελεύθερη πρόσβαση στο σύστημα υγείας

Κατατέθηκε στη Βουλή νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας, το οποίο προβλέπει την ελεύθερη πρόσβαση ανασφάλιστων και ευπαθών ομάδων του πληθυσμού στο δημόσιο σύστημα Υγείας, μεταδίδει το iatronet.gr.

 

 

Η νοσηλευτική και πρωτοβάθμια περίθαλψη θα τούς παρέχεται μέσω των δημόσιων νοσοκομείων, τα φάρμακα θα χορηγούνται από τα ιδιωτικά και τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ.

Δικαιούχοι των παραπάνω παροχών είναι οι εξής κατηγορίες πολιτών:

-Οι μη άμεσα και έμμεσα ασφαλισμένοι Έλληνες ή πολίτες κρατών – μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και όσοι διαθέτουν τα νομιμοποιητικά έγγραφα.

-Ανήλικοι έως 18 ετών, έγκυες, ανάπηροι, άτομα που νοσηλεύονται σε δομές ψυχικής Υγείας, κρατούμενοι, όσοι παρέχουν κοινωφελή εργασία στο πλαίσιο έκτισης ποινής, άτομα με αναπηρία πάνω από 60%, πρόσφυγες και θύματα εγκλημάτων.

-Για την παροχή υπηρεσιών απαιτείται κατοχή αριθμού μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (ΑΜΚΑ), ενώ οι δαπάνες θα καλύπτονται από τον ΕΟΠΥΥ.

-Η συμμετοχή στη φαρμακευτική δαπάνη αναμένεται να καθοριστεί με υπουργικές αποφάσεις.
Με άλλη διάταξη του νομοσχεδίου καταργείται η παρακράτηση συντάξεων από όσους νοσηλεύονται σε κλειστές δομές περίθαλψης ή ψυχικής Υγείας.

Καθορίζονται, επίσης, οι διαδικασίες κρίσεων και προσλήψεων των νοσοκομειακών γιατρών, καθώς και η κατάταξη και μισθολογική αποκατάσταση των γιατρών που μετατάχθηκαν από τον ΕΟΠΥΥ στο ΕΣΥ (μέσω του ΠΕΔΥ).