ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ποιοι είναι οι 9.000 υπάλληλοι που επαναπροσλαμβάνονται στο δημόσιο

Η άμεση ανάκληση απολύσεων από διαθεσιμότητα αφορούν 9.000 υπαλλήλους μεταξύ των οποίων τους σχολικούς φύλακες, τις καθαρίστριες του υπουργείου Οικονομικών, τους 2.650 απολυμένους της ΕΡΤ, τους διοικητικούς υπαλλήλους των πανεπιστημίων καθώς και τους εργαζόμενους που τέθηκαν σε διαθεσιμότητα από υπουργεία και ΝΠΙΔ.

Σύμφωνα με τα μέχρι σήμερα στοιχεία που έχει δώσει στην δημοσιότητα το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης έχουν πραγματοποιηθεί 13.000 απολύσεις εκ των οποίων περίπου 1.800 έχουν απομακρυνθεί με δικαστικές αποφάσεις καθώς ήταν συμβασιούχοι, παρέμεναν στις θέσεις τους με δικαστικές διαταγές και τελεσιδίκησαν οι αποφάσεις των δικαστηρίων εναντίον τους.

Επίσης 1.200 υπάλληλοι έχουν απομακρυνθεί λόγω πειθαρχικών αδικημάτων ενώ περίπου 1.000 υπάλληλοι έχουν επιστρέψει στις θέσεις τους με ασφαλιστικά μέτρα.

Οι υπόλοιποι 9.000 υπάλληλοι που έχουν απολυθεί ή παραμένουν σε καθεστώς διαθεσιμότητας είναι:

•  495 καθαρίστριες

•  1.500 σχολικοί φύλακες αρκετοί εκ των οποίων έχουν επιστρέψει με προσωρινές δικαστικές διαταγές στις θέσεις τους

•  2.650 εργαζόμενοι της πρώην ΕΡΤ

•  2.500 υπάλληλοι από τον ΕΟΠΠΥ εκ των οποίων η πλειοψηφία αφορά γιατρούς που δεν δέχτηκαν να ενταχθούν στον νέο οργανισμό και να κλείσουν τα ιατρεία τους

•  1.855 διοικητικοί υπάλληλοι η εργαζόμενοι διαφορών ειδικοτήτων που τέθηκαν σε διαθεσιμότητα από τα υπουργεία και τα ΝΠΔΔ εκ των οποίων 400 διοικητικοί υπάλληλοι πανεπιστημίων, 80 καθηγητές ΤΕΕ κα.