3 top δεξιά, GOOGLE NEWS, ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ποιοι είναι οι πεσόντες αεροπόροι της 25ης Μαρτίου

Την 25η Μαρτίου η Ελλάδα θυμάται και τιμά την επανάσταση του 1821 που οδήγησε στην απελευθέρωση της Ελλάδας. Οι Έλληνες δεν λογάριασαν ούτε τα αριθμητικά δεδομένα ούτε τον πενιχρό οπλισμό τους μπροστά στον πόθο για την ελευθερία. Μία ελευθερία που και τα επόμενα χρόνια και σήμερα καλούνται να διατηρήσουν όσοι έχουν τάξει τον εαυτό τους στο να φυλάνε Θερμοπύλες. Το τίμημα συχνά είναι εξίσου βαρύ, όπως και τότε.

Γράφει ο Κώστας Αττίας

Ο πόθος για να διατηρηθεί η ελευθερία που κέρδισαν οι αγώνες και οι θυσίες των αγωνιστών του 1821 έγινε φωτεινός φάρος και οδηγός για τις επόμενες γενιές Ελλήνων. Αυτές που με το δικό τους αίμα πότισαν το δέντρο της ελευθερίας το οποίο φύτεψαν 199 χρόνια πριν οι αγωνιστές του 1821.

O Ήρωας Υποσμηναγός Σωτήριος Σκάντζικας κατά την μάχη της Κρήτης κατέπεσε με το αεροπλάνο του Hurricane της 336ης Μοίρας Διώξεως. Άμεσα ο Υποσμηναγός θα αιχμαλωτιστεί από τους Γερμανούς για να μεταφερθεί, αιχμάλωτος πολέμου πια, στην Γερμανία. Ο Έλληνας Υποσμηναγός στις 25 Μαρτίου 1944, ενώ επιχειρούσε να δραπετεύσει από το γερμανικό στρατόπεδο Σταλάγκ-Λουφτ ΙΙΙ, εκτελέστηκε από τους Γερμανούς, σύμφωνα με αναφορές που έφτασαν στην Ελλάδα, αν και κάποιες πηγές λένε πως όλοι όσοι είχαν αποπειραθεί να δραπετεύσουν, συνολικά 50 άτομα, εκτελέστηκαν πέντε ημέρες αργότερα στις 30 Μαρτίου.

Είχε κληθεί να τιμήσει με τα «φτερά» του την Επανάσταση του 1821. Στις 25 Μαρτίου 1923 ο Υπολοχαγός Ιωάννης Μαρακάς εκτελώντας πτήση επιδείξεως στην Θεσσαλονίκη θα χάσει την ζωή του. Ο Χανιώτης, εθελοντής των Βαλκανικών Πολέμων και Ήρωας του Α’ Παγκοσμίου πνίγεται μετά την πτώση του νέου ακόμα τότε πολεμικού μέσου, του αεροπλάνου, στην θάλασσα και γράφει την δική του τελευταία σελίδα στο πλούσιο βιβλίο της πολεμικής ιστορίας αλλά και της αεροπορικής ιδέας στην χώρα μας.

Τέλος στις 25 Μαρτίου 1955, ο Ανθυποσμηναγός (Ι) Ιωάννης Κορυμπίδης έχασε τη ζωή του όταν το αεροσκάφος του F-84G προσέκρουσε στη θάλασσα στην περιοχή Κερατσινίου Πειραιά και βυθίστηκε. Ο Ιπτάμενος εκτελούσε διατεταγμένη υπηρεσία και υπηρετούσε στην 111 Πτέρυγα Μάχης