3 top δεξιά, ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Πώς έγινε η τραγωδία με το καναντέρ! Οι εκτιμήσεις των εμπειρογνωμόνων

O Παντελής Φραγκούλης, πρώην πιλότος και εμπειρογνώμονας αεροπορικών ατυχημάτων, μίλησε στην ΕΡΤ για την τραγική πτώση του μοιραίου καναντέρ που κόστισε τη ζωή των δύο νεαρών πιλότων.

«Μόλις απελευθερωθεί το νερό, το αεροπλάνο μόνο του παίρνει μια ανοδική πορεία. Εδώ δεν πρόλαβε να την πάρει. Πέταγε πάρα πολύ χαμηλά. Εδώ το αεροπλάνο ήθελε να στοχεύσει ακριβώς στον πυρήνα της φωτιάς. Αυτό και το πέτυχε. Ήταν η τελευταία του πτήση και ήθελε να σβήσει τη φωτιά επιτόπου, να μην ξαναέρθει πλέον για να ανεφοδιαστεί. Πέταξε πάρα πολύ χαμηλά με αποτέλεσμα ο πλωτήρας να βρει στο δέντρο. Όταν ο πλωτήρας χτύπησε πιθανόν σε κορμό του δέντρου. Αυτό μπορεί να έχει και συνέπεια».

«Και πιθανόν δεν υπακούει στα πτερύγια αυτά που είναι μάλιστα άκρη – άκρη. Ο χειριστής από μόνος του βλέποντας ότι έχει κλίση το αεροπλάνο θα θελήσει να το φέρει στην ευθεία πτήση. Δεν μπορεί δεν δέχεται το αεροπλάνο. Πιθανόν η αποκόλληση του πλωτήρα από το άκρο πτερύγιο, επηρέασε και τα πτερύγια που είναι ακριβώς δίπλα και δεν μπόρεσε να κάνει καμία άλλη κίνηση ο πιλότος».

Όσο για αυτούς που αναρωτήθηκαν γιατί οι πιλότοι δεν έκαναν εκτίναξη, ο κ. Φραγκούλης δήλωσε πως το συγκεκριμένο καναντέρ «δεν είναι πολεμικό αεροπλάνο, το οποίο έχει μεγάλες ταχύτητες και μπορεί να εκτιναχθεί. Δεν υπάρχει χρόνος και χώρος για να εκτιναχθεί ο πιλότος μέσα από το αεροπλάνο».

Ο εμπειρογνώμονας μοιράστηκε και μια προσωπική ιστορία, από την περίοδο που ο ίδιος βρισκόταν ακόμα στη σχολή σαν μαθητής. Τότε, ένας καθηγητής είχε πει πως με το συγκεκριμένο επάγγελμα, «απ’ όλη την τάξη, κάποιοι θα λείψουν στο τέλος».

Μια τόσο τραγική αλλά παράλληλα αληθινή παραδοχή.

Δείτε όσα είπε στην ΕΡΤ