ΚΟΙΝΩΝΙΑ, Κορωνοϊός, ΥΓΕΙΑ

Πώς εκδίδεται το πιστοποιητικό εμβολιασμού και που θα το χρησιμοποιείτε

Διαβατήριο για μια σειρά από μετακινήσεις εντός, αλλά και εκτός της χώρας αποτελεί το πιστοποιητικό εμβολιασμού, το οποίο μπορούν να βγάλουν όσοι πολίτες έχουν εμβολιαστεί.

Το πιστοποιητικό μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τις μετακινήσεις των πολιτών τόσο εκτός νομού σε νησιά όσο και για τα ταξίδια στο εξωτερικό, αν όμως έχουν περάσει 14 ημέρες από την ημέρα της δεύτερης δόσης του εμβολίου.

Παράλληλα, ανοικτή είναι η συζήτηση για προνόμια σε εμβολιασμένους, που θα έχουν το πιστοποιητικό.

Αυτά μπορεί να είναι η μη χρήση μάσκας σε εξωτερικούς χώρους ή η άδεια να βρίσκονται περισσότερα άτομα σε ένα τραπέζι στην εστίαση.

Όπως τόνισε η κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη, ήδη η κυβέρνηση βρίσκεται σε αναμονή για την απόφαση των ευρωπαϊκών αρχών σχετικά με τη χρήση μάσκας από εμβολιασμένους για να δρομολογήσει και τις δικές της αποφάσεις.

Σε κάθε περίπτωση, η κυβέρνηση έχει ξεκαθαρίσει πως τα όποια προνόμια για τους εμβολιασμένους δε θα τεθούν σε ισχύ προτού γίνει το αυτονόητο, δηλαδή να δοθεί η δυνατότητα σε όλους τους Έλληνες να εμβολιαστούν.

Πώς εκδίδεται το πιστοποιητικό εμβολιασμού
Το πιστοποιητικό εμβολιασμού είναι διαθέσιμο στην ηλεκτρονική διεύθυνση emvolio.gov.gr.

Όσοι έχουν ενεργοποιήσει την άυλη συνταγογράφηση, μπορούν να μπουν στην ηλεκτρονική πλατφόρμα emvolio.gov.gr με τους κωδικούς του Taxisnet και να επιλέξουν το κουτάκι στα δεξιά, που αναγράφει «Πιστοποιητικό εμβολιασμού κατά του κορονοϊού Covid-19».

Το πιστοποιητικό δε χορηγείται από τα φαρμακεία για όσους πολίτες δεν διαθέτουν κωδικούς ηλεκτρονικής συνταγογράφησης. Σε αυτή την περίπτωση, οι πολίτες θα πρέπει να απευθυνθούν σε κάποιο Κέντρο Εξυπηρέτησης Πολιτών (ΚΕΠ).

Η βεβαίωση μπορεί να εκδοθεί την επόμενη ημέρα από αυτή που πραγματοποιήθηκε η τελευταία δόση εμβολιασμού, ανάλογα με το είδος του εμβολίου.

star.gr