ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Πώς η ΕΥΠ έφτασε στα ίχνη των φοιτητών που έφτιαχναν όπλα μέσω 3D εκτυπωτή

Στο στόχαστρο της ΕΥΠ είχε μπει η τετραμελής ομάδα των φοιτητών που δρούσε στη Σάμο και κατασκεύαζε όπλα με τη χρήση τρισδιάστατου εκτυπωτή (3D printer) ήδη από τον περασμένο Οκτώβριο.

Αφορμή για την εκκίνηση της έρευνας αποτέλεσε η επαφή μέσω διαδικτύου ενός εκ των συλληφθέντων με έναν άνδρα που είχε σχετικές γνώσεις.

Ειδικότερα, ο φοιτητής φέρεται να ήρθε σε επαφή με τον άνδρα μέσω του Dark Web και να του ζήτησε πληροφορίες για το πώς θα καταφέρει να κατασκευάσει όπλα με έναν 3D εκτυπωτή.

Εκείνος του απάντησε σχετικά και του έστειλε συγκεκριμένα βίντεο αλλά και πληροφορίες. Στη συνέχεια ο φοιτητής παρήγγειλε έναν 3D εκτυπωτή από την Γερμανία καθώς και ποσότητα συγκεκριμένης πλαστικής ύλης και άρχισε να επικοινωνεί με τους υπόλοιπους κατηγορουμένους.
Από εκείνη τη στιγμή και μετά σήμανε συναγερμός στις Αρχές με πληροφορίες να αναφέρουν πως ο άνδρας με τον οποίο επικοινώνησε ο φοιτητής είναι υπήκοος τρίτης χώρας και είχε κατηγορηθεί στη χώρα του για διάδοση μέσω διαδικτύου εγχειριδίου κατασκευής αυτοσχέδιων εκρηκτικών όπλων και μηχανισμών.

Όπως διαπιστώθηκε από την αστυνομική έρευνα, η ομάδα των τεσσάρων άρχισε να κατασκευάζει όπλα και εξαρτήματα τα οποία στη συνέχεια «έθαβε» στο έδαφος ή τα έκρυβε σε τάπερ ή κούκλες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, μέσα σε έναν μήνα δημιούργησαν απλά όπλα τύπου γκλοκ, επαναληπτικό και ημιαυτόματο τύπου scorpion.

Αίσθηση προκαλεί το γεγονός ότι τα μέλη της συμμορίας, με τη χρήση του εξοπλισμού αυτού, είχαν κατασκευάσει τρισδιάστατη εκτυπωμένη ημιαυτόματη καραμπίνα, η οποία αποτελεί νέα μορφή οπλισμού.

Σύμφωνα με πληροφορίες, σκόπευαν να πουλήσουν έναντι 350 ευρώ τα πιο μικρά όπλα και 800 ευρώ τα μεγαλύτερα. Πρόκειται για όπλα «αχαρτογράφητα», τα οποία θα ήταν ιδιαίτερα δύσκολο να εντοπιστούν.

Ωστόσο, έπειτα από αστυνομική επιχείρηση που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 21 Φεβρουαρίου, συνελήφθησαν και οι τέσσερις και με τη δικογραφία που σχηματίσθηκε σε βάρος τους οδηγήθηκαν στη αρμόδια εισαγγελική Αρχή.

Να σημειωθεί ότι ένας εκ των φοιτητών είχε συλληφθεί το Μάρτιο του 2023 για όπλα και ναρκωτικά στην Κοζάνη, καθώς είχε στην κατοχή του όπλο 9 χιλιοστών και ποσότητα κάνναβης.