ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Πως θα καλυφθούν τα αναδρομικά των ενστόλων

ενστολοι

Στο τραπέζι του οικονομικού επιτελείου τα σενάρια για λύση στο θέμα των ενστόλων που δεν θα εκτροχιάσει τα δημοσιονομικά μεγέθη. Ο Γκίκας Χαρδούβελης ενημέρωσε την Παρασκευή τους Αντώνη Σαμαρά και Ευάγγελο Βενιζέλο για τις προσφερόμενες λύσεις για το θέμα/

Οι αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας είναι ανοικτές σε ερμηνείες και για τον λόγο αυτόν το υπουργείο Οικονομικών ζήτησε αμέσως τη σχετική γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Καθημερινής», από τη γνωμοδότηση του ΝΣΚ προκύπτει η δυνατότητα οι αμοιβές των ένστολων να μην επιστρέψουν στα επίπεδα που ήταν τον Ιούλιο του 2012. εξετάζεται το «κούρεμα» των αυξήσεων, αλλά και των αναδρομικών. Το ποσό φτάνει στα 420 εκατομμύρια ευρώ για τους εν ενεργεία και τα 130 εκ. για τους συνταξιούχους. Ακόμη προβλέπεται συμψηφισμός με το κοινωνικό μέρισμα- καθώς το έλαβαν επειδή είχαν υποστεί μισθολογικές περικοπές- αλλά και με τις προαγωγές.

Σε σχέση με το κούρεμα η κυβέρνηση εξετάζει : αν ο νόμος όριζε τότε μείωση βασικού μισθού 15%, αυτή θα περιοριστεί τώρα κάτω από το 10%. Κατάρτιση νέου μισθολογίου, τόσο για ένστολους όσο και για δικαστικούς, το οποίο θα τεθεί σε εφαρμογή από την 1η Ιανουαρίου 2015. «Κούρεμα» του συνολικού ποσού των αναδρομικών που δικαιούνται βάσει της απόφασης του ΣτΕ οι ένστολοι. Αποπληρωμή των αναδρομικών σε πέντε ετήσιες δόσεις. Αν όμως οι ένστολοι αποδεχθούν το «κούρεμα» των αναδρομικών, είναι πιθανό να καταβληθούν συντομότερα. Σε κάθε περίπτωση, η πρώτη δόση θα δοθεί στα τέλη του χρόνου ή τις αρχές του 2015 το αργότερο.