3 top δεξιά, GOOGLE NEWS, ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Πόσες χιλιάδες νάρκες εξουδετέρωσε ο στρατός (ΒΙΝΤΕΟ)

Εντυπωσιακοί είναι οι αριθμοί που αφορούν την κοινωνική προσφορά του Στρατού Ξηράς το πρώτο εξάμηνο το 2020. Τα στοιχεία που δημοσιοποίησε το Γενικό Επιτελείο Στρατού αφορούν αεροδιακομιδές, εξουδετέρωση ναρκών αλλά και την παραγωγή υλικών για την μάχη κατά του κορωνοϊού.

  • Γράφει ο Κώστας Αττίας

Τα ελικόπτερα του στρατού το πρώτο εξάμηνο του έτους προχώρησαν σε αεροδιακομιδές 105 ασθενών από τα νησιά του κεντρικού και νοτιοανατολικού Αιγαίου σε νοσοκομεία αστικών κέντρων.

Οι πτήσεις έγιναν με ελικόπτερα ΝΗ-90 και CH-47D, τα οποία συμπλήρωσαν 298 ώρες πτήσης, ημέρα και νύχτα.

Ακόμα ο στρατός κατασκεύασε γέφυρα ΜΠΕΛΕΫ στα Θερμά της νήσου Σαμοθράκης αποκατάστησε μέρος του δασικού οδικού δικτύου και άνοιξε αντιπυρικές ζώνες στην περιοχή του Αγίου Όρους.

Στην μάχη κατά του COVID τα στρατιωτικά εργοστάσια προχώρησαν στην κατασκευή 250.000 μασκών και 11.000 ατομικών συλλογών προστασίας, παρασκεύασαν 11 τόνους απολυμαντικού υγρού χεριών, 210 τόνους διαλύματος απολύμανσης, 57.400 λίτρα αντισηπτικού υγρού και 8.000 φιαλίδια αλκοολούχου φαρμακευτικού διαλύματος.

Υπήρξε ακόμα διάθεση του 417 ΝΙΜΤΣ στο ΕΣΥ ως νοσοκομείο αναφοράς στο πλαίσιο αντιμετώπισης της πανδημίας του COVID-19, διάθεση 39 στελεχών του Yγειονομικού σε αεροδρόμια και λιμάνια, για διεξαγωγή δειγματοληπτικών ελέγχων, διάθεση 18 οπλιτών ιατρών όλων των ειδικοτήτων σε αγροτικά ιατρεία για την εξέταση και παροχή ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης κατοίκων ορεινών περιοχών αλλά και νησιών και διάθεση 19 στρατιωτικών ιατρών σε Γενικά Νοσοκομεία για εκτέλεση εφημεριών.

Άκρως εντυπωσιακά είναι τα στοιχεία για τον έλεγχο και την εκκαθάριση από κλιμάκια του Τάγματος Εκκαθάρισης Ναρκοπεδίων Ξηράς (ΤΕΝΞ), 1.040.105 τετραγωνικών μέτρων, με αποτέλεσμα τον εντοπισμό, εξουδετέρωση και καταστροφή 2853 ναρκών μέσα μόλις σε έξι μήνες.