«Ωρολογιακή βόμβα» για πλημμύρες ο Κηφισός. Επιστήμονες, δήμοι και περιφέρεια, μιλούν για μια «επικρεμάμενη απειλή» που σε συνδυασμό με τα ακραία καιρικά φαινόμενα μπορεί να απειλήσει το ένα τέταρτο του πληθυσμού της πρωτεύουσας, τουλάχιστον 12 δήμους, από την Πάρνηθα έως το Φάληρο.
«Πρέπει να πάρουμε τα μέτρα μας διότι σε μία τέτοια ακραία περίπτωση καιρικού φαινομένου και βροχόπτωσης ξέρουμε ότι σίγουρα θα πλημμυρίσει και ο Κηφισός. Είναι πολύ αναλυτικά τα μοντέλα μας είναι μοντέλα που δείχνουν την πλημμύρα σε επίπεδο οικοδομικού τετραγώνου», δηλώνει ο διευθυντής Ερευνών του Αστεροσκοπείου, Χάρης Κοντοές και συμπληρώνει δείχνοντας τον χάρτη του Κηφισού.
«Όπως βλέπετε τα μπλε είναι τα ανοιχτά ρέματα και τα μωβ είναι τα εγκιβωτισμένα τα κλειστά ρέματα που πάνω τους περνάει ο δρόμος, υπάρχουν σπίτια, υπάρχουν γειτονιές. Βλέπετε ότι το μεγαλύτερο μέρος σχεδόν το μισό κομμάτι της λεκάνης είναι αγωγοί. Θεωρούμε ότι είναι καθαροί είναι ανοιχτοί αγωγοί δεν είναι κλεισμένοι επειδή εκεί μέσα έχουμε μπάζα Το ερώτημα αν έχουμε νεκρούς έχει μία βασική προϋπόθεση ότι αυτά τα δίκτυα είναι συντηρημένα το ρέμα της εσχατιάς συναντάει το βασικό κορμό του Κηφισού ποταμού και Άγιοι Ανάργυροι, Μοσχάτο, Καλλιθέα, Άγιος Ιωάννης Ρέντης, Ταύρος έχουμε φαινόμενα πλέον πλημμυρικά. Η οποιαδήποτε καθυστέρηση θα τη βρούμε μπροστά μας δεδομένων αυτό το φαινομένων που ζούμε πλέον».
Τόνοι σκουπιδιών στα υπόγεια τμήματα του, μαυρισμένα νερά και δυσβάσταχτες οσμές είναι τα χαρακτηριστικά του ποταμού σε πάρα πολλά σημεία του. Μεγάλο τμήμα έχει υποστεί τεράστιες αλλοιώσεις, όπως εκχερσώσεις, μπαζώματα, καταπατήσεις και επεμβάσεις από μεγάλα τεχνικά έργα.
Μελέτες του πλημμυρικού κινδύνου οι οποίες εκπονήθηκαν την περίοδο 2017-2023 παρουσιάζουν και αναλύουν τα εκατοντάδες επικίνδυνα σημεία τα οποία πρέπει να θωρακιστούν. Πρόκειται για νηπιαγωγεία, σχολεία, αθλητικές εγκαταστάσεις, επιτελικά κτίρια. Τα υπόλοιπα είναι βιομηχανίες, κτίρια επιχειρήσεων και αποθήκες. Ανάμεσά τους δε βρίσκονται δεκάδες χιλιάδες κτίρια κατοικιών.
Δείτε το ρεπορτάζ του ΑΝΤ1