ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Πότε και γιατί υπάρχει απαλλαγή από τα Θρησκευτικά στα σχολεία

«Το μάθημα των Θρησκευτικών είναι υποχρεωτικό για όλους τους μαθητές (άρθρο 16, παρ. 2 του Συντάγματος) και διδάσκεται σύμφωνα με τα επίσημα υποχρεωτικά αναλυτικά και ωρολόγια προγράμματα. Ωστόσο, παρέχεται η δυνατότητα σε μη χριστιανούς ορθόδοξους μαθητές, που επικαλούνται λόγους θρησκευτικής συνείδησης, να απαλλαγούν από την παρακολούθησή του», αναφέρεται στην εγκύκλιο.

Η απαλλαγή από το μάθημα χορηγείται ύστερα από υπεύθυνη δήλωση του ν. 1599/1986 του ίδιου του μαθητή (αν είναι ενήλικος) ή και των δύο γονέων του (αν είναι ανήλικος), στην οποία θα αναφέρεται ότι ο μαθητής δεν είναι χριστιανός ορθόδοξος και εξ αυτού επικαλείται λόγους θρησκευτικής συνείδησης, χωρίς να είναι υποχρεωτική η αναφορά του θρησκεύματος στο οποίο ανήκει, εκτός αν το επιθυμεί.

Πάντως, από το υπουργείο Παιδείας εφιστάται η προσοχή στους διευθυντές των σχολικών μονάδων να ελέγχουν την τεκμηρίωση των προβαλλόμενων λόγων, σημειώνοντας ότι έχουν παρατηρηθεί φαινόμενα κατάχρησης του δικαιώματος απαλλαγής από τα Θρησκευτικά για λόγους που δεν συνδέονται με την ελευθερία της θρησκευτικής συνείδησης.

Για τον λόγο αυτό, ζητούν από τους διευθυντές να επισημαίνουν σε κάθε ενδιαφερόμενο τη σοβαρότητα των σχετικών υπεύθυνων δηλώσεων και κατόπιν να προβαίνουν στη χορήγηση νόμιμης απαλλαγής του μαθητή, πάντοτε εντός των προβλεπόμενων χρονικών ορίων.

Πηγή: imerisia.gr