3 top δεξιά, ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Πότε θα ανοίξουν τα σχολεία! Οι δύο ημερομηνίες που «δίνουν» οι ειδικοί! Τι λέει το υπουργείο Παιδείας

Το θέμα της επαναλειτουργίας των σχολείων έχει διχάσει τους επιστήμονες, με κάποιους εξ αυτών να θεωρούν πιθανό το ενδεχόμενο να ανοίξουν μετά τις γιορτές, αλλά και άλλους να ζητούν παράταση της αναστολής.

Ο καθηγητής Υγειονομικής και Περιβαλλοντικής Μηχανικής Δημοσθένης Σαρηγιάννης, υποστήριξε, μιλώντας στο MEGA, πως θα πρέπει να δοθεί παράταση στην ημερομηνία επιστροφής στα θρανία, προκρίνοντας την 20ή Ιανουαρίου. «Όλοι οι υπολογισμοί που τρέχουμε για το πώς να ανοίξουμε, το πώς θα δαμάσουμε την πανδημία μέχρι το τέλος του Μάρτη, δείχνουν ότι ένα άνοιγμα των σχολείων στις 8 Ιανουαρίου θα οδηγούσε σε μια αύξηση των κρουσμάτων μέχρι το τέλος του Μάρτη κατά 50%, συγκριτικά με ένα άνοιγμα στις 20 Ιανουαρίου. Συγκεκριμένα, εκτιμούμε ότι με άνοιγμα στις 20 Ιανουαρίου θα φτάναμε στα 600 κρούσματα στα τέλη Μαρτίου, ενώ με το σενάριο επαναλειτουργίας στις 8 Ιανουαρίου θα φτάναμε στα 900 κρούσματα», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Την ίδια στιγμή, μιλώντας στον ΑΝΤ1, ο πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Λοιμώξεων και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων για τον κορωνοϊό, Παναγιώτης Γαργαλιάνος, εξέφρασε την εκτίμηση πως «αν τηρήσουμε τα μέτρα, τα σχολεία θα ανοίξουν στις 8 Ιανουαρίου».

Από την πλευρά του, ο καθηγητής Χαράλαμπος Γώγος τόνισε ότι είναι μεγάλη ανάγκη να ανοίξουν τα σχολεία και στο πλαίσιο αυτό «θα εξετάσουμε τα δεδομένα για να δούμε αν μπορεί να γίνει στις 7-8 Ιανουαρίου».

Για το θέμα της επαναλειτουργίας των σχολείων μίλησε στο MEGA και η υφυπουργός Παιδείας Σοφία Ζαχαράκη. Όπως είπε, μέχρι στιγμής δεν έχει ληφθεί κάποια απόφαση. Σύμφωνα με την υφυπουργό Παιδείας, «η επιστημονική επιτροπή μελετά μέρα-μέρα τα στοιχεία. Γνώμονάς μας είναι η επιστροφή στις 8 Ιανουαρίου».