ΚΟΙΝΩΝΙΑ, Κορωνοϊός

Πότε θα δούμε κάτω από 1000 κρούσματα!

Γύρω στις 15 του μήνα, ανεξάρτητα με το τι έχει γίνει με τα κορωνοπάρτι θα είμαστε κάτω από τα 1.000 κρούσματα, είπε ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής στο ΑΠΘ Δημοσθένης Σαρηγιάννης, ενώ στα αποτελέσματα των εμβολιασμών αναφέρθηκε ο καθηγητής Φαρμακολογίας Αχιλλέας Γραβάνης.

Μιλώντας στον ΣΚΑϊ για τα κορωνοπάρτι, ο κ. Σαρηγιάννης είπε ότι «δυσχεραίνουμε το καλοκαίρι μας», αλλά σε κάθε περίπτωση ο καθηγητής τόνισε πως γύρω στις 15 του μήνα, ανεξάρτητα με το τι έχει γίνει με τα κορωνοπάρτι θα είμαστε κάτω από τα 1.000 κρούσματα, καθώς η επίδραση τους δεν θα έχει αποτυπωθεί ακόμα στα, μέχρι εκείνη τη φάση, στοιχεία.

Ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής τόνισε πως φαινόμενα όπως ο συνωστισμός 3.000 νέων που επιδίδονται σε πάρτι, είναι εξαιρετικά πιθανό να επηρεάσουν τον ρυθμό αποκλιμάκωσης και να υπάρξει ανάσχεση της πτώσης, δεδομένου ότι και το ποσοστό εμβολιασμών δεν είναι ιδιαίτερα μεγάλο.

Από τη δική του πλευρά ο κ. Γραβάνης, εκτίμησε πως είναι στιγμή να γίνει συζήτηση για προνόμια εμβολιασμένων. «Ξέρετε εμείς στην επιστήμη αγαπούμε να διαβάζουμε τα νούμερα και όχι να συζητάμε γενικότητες», προέταξε και αναφέρθηκε εν συνεχεία στο Ισραήλ στο οποίο το ποσοστό πλήρως εμβολιασμένων αγγίζει το 60%, καταγράφοντας το Σάββατο μηδέν κρούσματα ενώ πριν λίγους μήνες οι ημερήσιες μολύνσεις από κορωνοϊό έφταναν στις 10 με 15 χιλιάδες ημερησίως.

«Η διαφορά έγινε διότι εμβολιάστηκε ταχύτατα η συντριπτική πλειοψηφία των Ισραηλινών πολιτών», τόνισε και υπενθύμισε πως στην Ελλάδα έχουμε ήδη δώσει 6 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων και μόνο 2 συνάνθρωποι μας χάθηκαν από το εμβόλιο την ώρα που περί τους 12.500 συμπολίτες μας έχουν πεθάνει από κορωνοϊό.

«Είναι προφανές πως εάν δεν υπάρχει άλλο, πιο αποτελεσματικό στην διασπορά στέλεχος, τα εμβόλια θα κάνουν τη δουλειά τους», προσέθεσε ο κ. Γραβάνης αναφορικά με τη δραστικότητα των εμβολίων.