ΚΟΙΝΩΝΙΑ, Κορωνοϊός

Πότε θα κάνουν τη δεύτερη δόση οι περίπου 550.000 πολίτες που εμβολιάστηκαν με Johnson & Johnson

Στην τελική ευθεία βρίσκεται η διαδικασία για τη χορήγηση αναμνηστικής (δεύτερης) δόσης εμβολίου στα άτομα που έχουν λάβει το μονοδοσικό σκεύασμα της Jansen κατά του κορωνοϊού, το Johnson & Johnson, ενώ το αμέσως επόμενο διάστημα θα ανοίξει η πλατφόρμα της τρίτης δόσης και για τους κάτω των 50 χρόνων.

Συγκεκριμένα, οι αρμόδιοι δρομολογούν για το αμέσως επόμενο διάστημα το άνοιγμα της πλατφόρμας και για τους πολίτες ηλικίας κάτω των 50 χρόνων για τον προγραμματισμό της αναμνηστικής (τρίτης) δόσης εμβολίου εφόσον έχει συμπληρωθεί εξάμηνο από τη δεύτερη δόση, ενώ στις 10 Οκτωβρίου άνοιξε η πλατφόρμα για τους πολίτες άνω των 50 χρόνων ενώ νωρίτερα είχε ανοίξει για την ειδική κατηγορία των ανοσοκατασταλμένων. Την αναμνηστική δόση έχουν ήδη λάβει σχεδόν 245.000 άτομα.

Παράλληλα, στην τελική ευθεία βρίσκεται η διαδικασία για τη χορήγηση αναμνηστικής (δεύτερης) δόσης εμβολίου στα άτομα που έχουν λάβει το μονοδοσικό σκεύασμα της Jansen κατά του κορωνοϊού, το Johnson & Johnson. Οι περίπου 550.000 πολίτες που έχουν εμβολιαστεί με το συγκεκριμένο εμβόλιο θα μπορούν να προγραμματίσουν στην πλατφόρμα του εμβολιασμού το ραντεβού τους για την επιπλέον ανοσολογική ενίσχυση του οργανισμού τους έναντι του κορωνοϊού. Σύμφωνα με μελέτες, φαίνεται ότι η αποτελεσματικότητα του εμβολίου αυτού, που είναι κατώτερη συγκριτικά με τα άλλα εμβόλια, της τάξεως του 70%, με τη δεύτερη δόση αγγίζει το 90%.

Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμού εκτιμά τα διεθνή επιστημονικά δεδομένα και τις γνωμοδοτήσεις των αρμόδιων ρυθμιστικών φορέων σε Ευρώπη και Ηνωμένες Πολιτείες, και αναμένεται να δώσει το πράσινο φως για τον εμβολιασμό για την υπενθυμιστική δόση και για όσους έχουν κάνει το μονοδοσικό. Η σύσταση θα είναι εμβολιασμός είτε με το Johnson & Johnson που έγινε ο αρχικός εμβολιασμός είτε με εμβόλιο mRΝΑμετά τη συμπλήρωση του διμήνου από την αρχική ανοσοποίηση.