3 top δεξιά, ΚΟΙΝΩΝΙΑ, Κορωνοϊός

Πότε ξεκινά στην Ελλάδα η επιχείρηση «Ελευθερία»

Σύμφωνα με όσα προανήγγειλε η επικεφαλής της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, μετά τις πιέσεις των Ευρωπαίων, το εμβόλιο αναμένεται να εγκριθεί την επόμενη εβδομάδα.

Στις 21 Δεκεμβρίου θα συνεδριάσει ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων, μία εβδομάδα νωρίτερα από το προγραμματισμένο, προκειμένου να αποφασιστεί αν θα πάρει το «ΟΚ» το εμβόλιο της Pfizer, ώστε να ξεκινήσει άμεσα η διαδικασία χορήγησής του στους Ευρωπαίους πολίτες.

Αυτό σημαίνει πως από τα Χριστούγεννα, αν δοθεί η έγκριση, θα μπορούν να αρχίσουν οι εμβολιασμοί, με την Γερμανία να εκτιμά πως αυτό θα γίνει πιθανότατα στις 26 Δεκεμβρίου.

Όπως είναι γνωστό το εμβόλιο θα αφιχθεί σε όλες τις χώρες της ΕΕ την ίδια ημέρα, μετά την έγκριση του ΕΜΑ, και ακολούθως η κάθε χώρα θα ξεκινήσει τον εμβολιασμό, ανάλογα με το σχεδιασμό της.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην εκστρατεία που θα αρχίσει η κυβέρνηση για τον εμβολιασμό για τον κορωνοϊό, ονομάζοντας την επιχείρηση «Ελευθερία».

Όπως σημείωσε, η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε επικοινωνιακή εκστρατεία, όπου θα αξιοποιήσει τους πάντες, κάνοντας αναφορά και στους φαρμακοποιούς, οι οποίοι θα βοηθήσουν και στο κλείσιμο των ραντεβού για τον εμβολιασμό.

Όπως έχουν τονίσει από το υπουργείο Υγείας, σε πρώτη φάση θα εμβολιαστούν οι άνθρωποι του συστήματος Υγείας και οι ευπαθείς ομάδες, ενώ σε τρίτη φάση, μετά τον Φεβρουάριο, θα αρχίσουν οι εμβολιασμοί στους υπόλοιπους πολίτες.

Σε πρώτη φάση δεν αναμένεται να εμβολιαστούν έγκυες, ανήλικα παιδιά, αλλά και όσοι έχουν ήδη νοσήσει από κορωνοϊό.

Όπως έχει γίνει ήδη γνωστό, το ραντεβού θα γίνεται μέσω άυλης συνταγογράφησης, με τους πολίτες να λαμβάνουν SMS σχετικά με την ημερομηνία του ραντεβού όπου θα πρέπει να κάνουν αποδοχή ή να το απορρίψουν και να αναζητηθεί νέα ημερομηνία.