ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Πού και πώς έχασαν τη ζωή τους τα θύματα της τραγωδίας στο Μάτι

Στοιχεία που σοκάρουν για τα θύματα της φονικής πυρκαγιάς στο Μάτι αναλύει και παρουσιάζει νέα έρευνα. Ηλικίες, τοποθεσίες θανάτου και οι βασικές αιτίες της τραγωδίας.
Το προφίλ των θυμάτων από τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι, τον περασμένο Ιούλιο, παρουσιάζει έρευνα του Ανδριανού Γκουρμπάτση, αντιστράτηγου — υπαρχηγού Π.Σ, ε.α, Νομικού.
Για τη μελέτη, ο ειδικός ερευνητής — δικαστικός πραγματογνώμονας ανέλυσε τα στοιχεία για τους 101 νεκρούς της φωτιάς που ξέσπασε στις 23 Ιουλίου με αποτέλεσμα τον θάνατο ανθρώπων σε Νέο Βουτζά, Μάτι και Κόκκινο Λιμανάκι.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα πάντα με την έρευνα, τα 74 θύματα έχασαν τη ζωή τους στην περιοχή της πυρκαγιάς. Οι 9 άνθρωποι πνίγηκαν στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή. Τέλος, τα 17 θύματα κατέληξαν σε νοσοκομείο, ενώ ένα θύμα κατέληξε στο σπίτι του, αφότου είχε λάβει εξιτήριο.
Από τους 74 συνανθρώπους που έχασαν τη ζωή τους στις φλόγες:
Τα 33 θύματα ήταν στο Μάτι και πολλά εξ αυτών στη Λεωφόρο Ποσειδώνος.
«Στο Μάτι συνέβη το χειρότερο δυνατό σενάριο»
Τα 31 θύματα στο Κόκκινο Λιμανάκι (εκ των οποίων οι 26 στο οικόπεδο της φρίκης)
Τα 7 θύματα στον Νέο Βουτζά.
Τα 2 θύματα στο λιμάνι της Ραφήνας, όπου μεταφέρθηκαν όντας εγκαυματίες με πλωτά μέσα από την ευρύτερη θαλάσσια περιοχή.
Τέλος, ένα βρέφος 6 μηνών έχασε τη ζωή του μεταφερόμενο με ασθενοφόρο στο Παίδων.
Oσον αφορά την περιοχή του θανάτου για τους 74 ανθρώπους:
Οι 70 βρίσκονταν σε ανοιχτό χώρο (υπαίθριους-εξωτερικούς χώρους [δρόμους, οικόπεδα, κατασκήνωση, παραλία κλπ]).
Οι 4 βρίσκονταν σε κλειστό χώρο και πιο συγκεκριμένα ένα θύμα έχασε τη ζωή του εντός αυτοκινήτου και 3 θύματα σε στεγασμένο χώρο.
«Ο πιο ασφαλής χώρος όταν εξελίσσεται η πυρκαγιά σε έναν οικισμό είναι η κατοικία. Κι αυτό αποδείχθηκε, αφού από τα 74 θύματα τα 71, ποσοστό 95,9%, έχασαν τη ζωή τους εκτός κατοικίας», παρατηρεί ο ειδικός.

Το προφίλ των θυμάτων
Από το συνολικό αριθμό των θυμάτων, δηλαδή τους 101 ανθρώπους:
Οι 40 ήταν άνδρες (39,6%).
Οι 48 γυναίκες (47,5%).
Τα 13 θύματα ήταν παιδιά και βρέφη (12,9%).
Ως προς την ηλικία, τα 58 θύματα (57,4%) ήταν άνω των 60 ετών. Το μεγαλύτερο θύμα ήταν μια γυναίκα 95 ετών και το μικρότερο ήταν βρέφος 6 μηνών.
Εξοργιστικοί οι διάλογοι την ώρα της τραγωδίας στο Μάτι: «Eρχονται το κέρατό μου, δεν είναι ταξί»
Ως προς την υπηκοότητα, από τα 101 θύματα, 5 ήταν αλλοδαποί (δύο από Πολωνία και οι υπόλοιποι από Γεωργία, Βέλγιο και Ρουμανία). Τα 96 θύματα ήταν ελληνικής ιθαγένειας.
Oπως παρατηρεί ο ερευνητής, επικαλούμενος τις απομαγνητοφωνημένες ενσύρματες επικοινωνίες από το Καταγραφικό Μηχάνημα του ΕΣΚΕ, «η φονική αυτή πυρκαγιά είχε άλλη μία ιδιαιτερότητα στις οικιστικές περιοχές: κατά τον χρόνο έναρξής της οι περισσότεροι κάτοικοι των οικισμών ανήκαν σε ευάλωτες ομάδες πληθυσμού, όπως πχ άτομα μεγάλης (άνω των 60 ετών) ή μικρής (παιδικής-βρεφικής) ηλικίας ή άτομα με προβλήματα υγείας ή κινητικά».

Καθοριστικός, σύμφωνα με τον κ. Γκουρμπάτση, ήταν και ο χρόνος που τα θύματα έχασαν τη ζωή τους. Τα 74 έχασαν τη ζωή τους στην περιοχή της πυρκαγιάς μετά τις 18:15. «Αν η πυρκαγιά αυτή εκδηλώνονταν, αναπτύσσονταν κι εξαπλώνονταν στις οικιστικές περιοχές νυχτερινές ώρες, τα θύματα θα ήταν πολλαπλάσια», τονίζει ο ερευνητής.
Τα αίτια εγκλωβισμού
Τέσσερις παράγοντες παραθέτει ο κ. Γκουρμπάτσης ως βασικούς για τον εγκλωβισμό των θυμάτων, αλλά και των κατοίκων και παραθεριστών:
Η τοπογραφία (μεγάλες κλίσεις εδάφους)
Η χωροταξία
Οι συνθήκες που δημιούργησε η πυρκαγιά, όπως πολύ υψηλές θερμοκρασίες, πυκνός καπνός, εισπνοή τοξικών και θερμών αερίων
Ο πανικός
Ειδικότερα, ο κ. Γκουρμπάτσης αποδίδει τον εγκλωβισμό των ανθρώπων, στον πανικό από τον κίνδυνο, στην έλλειψη ενημέρωσης από τις αρμόδιες αρχές, καθώς και στην απώλεια προσανατολισμού εξαιτίας των πυκνών και σε πολύ μεγάλη έκταση καπνών.
«Ο παράγοντας «ευάλωτες ομάδες πληθυσμού» σε συνδυασμό με τον παράγοντα «τοπογραφία» (έντονο ανάγλυφο ακόμη και εντός των οικιστικών ιστών, στενοί δρόμοι), με δεδομένο ότι ούτε έγκαιρη ενημέρωση-ειδοποίηση των κατοίκων-παραθεριστών από τις αρμόδιες αρχές υπήρξε, ούτε ελήφθη απόφαση από τα κατά τον νόμο αρμόδια όργανα οργανωμένης απομάκρυνσής τους, αλλά και, το κυριότερο, δεν υπήρξε από τις πυροσβεστικές δυνάμεις απεγκλωβισμός και διάσωσή τους, αφού στον επιχειρησιακό σχεδιασμό της Πυροσβεστικής (Σχέδιο Αντιμετώπισης Δασικών Πυρκαγιών της ΠΕ.ΠΥ.Δ. Αττικής), δεν υπήρξε, εκτός άλλων πολύ σοβαρών λαθών και παραλείψεων, ειδικό σχέδιο επέμβασης για οργανωμένες επιχειρήσεις διάσωσής τους, ήταν οι σημαντικότεροι παράγοντες που η καταστροφική αυτή πυρκαγιά μετατράπηκε, εκτός από καταστροφική, και σε θανατηφόρα και μάλιστα με εκατόμβη θυμάτων», καταλήγει ο ειδικός.
Πηγή Sputniknews.gr