ΚΟΙΝΩΝΙΑ, Κορωνοϊός

Πρασσάς: Ακόμα και με την Όμικρον οι ανεμβολίαστοι είναι που κατά βάση συρρέουν μαζικά στις ΜΕΘ

Στην «Όμικρον 2», αλλά και στη γενικότερη πορεία της πανδημίας στη χώρα μας, αναφέρθηκε ο διδάκτωρ Μοριακής Βιολογίας του Πανεπιστημίου του Τορόντο, Γιάννης Πρασσάς.

Μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ, σημείωσε πως «δεν είναι ώρα για χαλάρωση», καθώς ο αριθμός θανάτων από κορονοϊό θα συνεχίσει να είναι υψηλός και τον Φεβρουάριο.

Ο Γιάννης Πρασσάς αναφέρθηκε και στη νέα υποπαραλλαγή της μετάλλαξης Όμικρον, που φαίνεται να προβληματίζει τους επιστήμονες και σημείωσε πως δεν πρέπει να δημιουργηθεί πανικός και φόβος, καθώς δεν υπάρχουν ακόμη τα στοιχεία που να δείχνουν πόσο σημαντική είναι και τι ρόλο θα παίξει.

Όπως είπε με τη μετάλλαξη Όμικρον «φανήκαμε κάπως τυχεροί», καθώς μέσα στους άπειρους συνδυασμούς εξαπλώθηκε το συγκεκριμένο στέλεχος. Επανέλαβε πως οι ειδικοί αναμένουν μεταλλάξεις και κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει να εμφανιστούν πιο μολυσματικές εκδόσεις.

«Είναι ένα σενάριο το οποίο είναι πολύ πιθανό να το δούμε στις παραλλαγές που θα προκύψουν, -γιατί σίγουρα θα προκύψουν και άλλες παραλλαγές. Και καθώς θα εμβολιαζόμαστε, χτίζουμε την πληθυσμιακή αυτή ανοσία, ο ιός θα ψάχνει διαρκώς τρόπους να ξεγλιστρά από τα αντισώματα», τόνισε.

Πρόσθεσε ότι δεν έχει τελειώσει ακόμα τίποτα, ενώ φαίνεται παράθυρο κανονικότητας μετά το κύμα της Όμικρον γιατί πλέον οι δεξαμενές του ανοσιακά «παρθένου» πληθυσμού στην κοινότητα θα είναι πάρα πολύ μικρές.

Μάλιστα, τόνισε πως «ακόμα και με την Όμικρον οι ανεμβολίαστοι είναι που κατά βάση συρρέουν μαζικά στις ΜΕΘ».

Τέλος, χαρακτήρισε την Όμικρον «ιστορικό φαινόμενο» από επιδημιολογική σκοπιά, καθώς σε αντίθεση με άλλους ενδημικούς ιούς που σε ένα κλασικό τους κύμα μολύνουν περίπου το 10% του πληθυσμού σε περίπου 16 εβδομάδες, η Όμικρον στον μισό χρόνο, περίπου 8 εβδομάδες, μπορεί να μολύνει το 40% του πληθυσμού.