ΚΟΙΝΩΝΙΑ

«Πρεμιέρα» σήμερα για τις θερινές εκπτώσεις – Ποια Κυριακή θα είναι ανοιχτά τα καταστήματα

Ξεκίνησαν και τυπικά από σήμερα οι θερινές εκπτώσεις στα καταστήματα, οι οποίες είναι προγραμματισμένο, όπως ανακοίνωσε ο Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών, να ολοκληρωθούν στις 31 Αυγούστου, αν και οι έμποροι ζητούν οι ημερομηνίες να μετατεθούν.

Τα καταστήματα θα λειτουργούν κανονικά στα ωράρια που προβλέπονται, ενώ, όσον αφορά στην Κυριακή που θα είναι ανοιχτά, πρότεινε ως επιλογή αυτό να συμβεί στις 19 Ιουλίου. Θα είναι στην ευχέρεια της κάθε επιχείρησης αν θα κρατήσει ανοιχτό το κατάστημα, με το ωράριο λειτουργίας να είναι 11:00 – 18:00.

Σύμφωνα με την νομοθεσία, επιτρέπεται προαιρετικά η λειτουργία των καταστημάτων την 1η Κυριακή των εκπτώσεων, που φέτος «πέφτει» στις 19 Ιουλίου. Τα ίδια ισχύουν και για τα καταστήματα της Θεσσαλονίκης, όπως ανακοίνωσε ο ΕΣΘ.

Όπως τονίζει ο Εμπορικός Σύλλογος, οι εμπορικές επιχειρήσεις κατά την διάρκεια των θερινών εκπτώσεων, θα πρέπει να προσέξουν τις εξής λεπτομέρειες:

Είναι υποχρεωτική η αναγραφή διπλής τιμής, δηλαδή της παλαιάς (διαγεγραμμένης) και της νέας τιμής όλων των ειδών που πωλούνται με έκπτωση.

Επιτρέπεται και η αναγραφή και η εμπορική επικοινωνία ποσοστού έκπτωσης.

Εφόσον παρέχεται μειωμένη τιμή σε περισσότερα από το 60% του συνόλου των πωλούμενων ειδών, η επίδειξη του παρεχόμενου ποσοστού έκπτωσης επιβάλλεται, οπότε θα πρέπει να αναγράφεται στην προθήκη του καταστήματος και σε οποιαδήποτε άλλη εμπορική επικοινωνία.

Στην περίπτωση που υπάρχουν διαφορετικά ποσοστά έκπτωσης ανά κατηγορίες προϊόντων, θα πρέπει να αναγράφεται το εύρος του παρεχόμενου ποσοστού («από ….% έως ….%»).

Σε κάθε άλλη περίπτωση θα αναγράφεται ότι οι εκπτώσεις αφορούν επιλεγμένα είδη με αναφορά στο αντίστοιχο ποσοστό.

Οι καταστηματάρχες θα πρέπει, σε περίπτωση ελέγχου, να είναι σε θέση να αποδείξουν, ότι η παλαιά τιμή πώλησης που αναγράφεται στην πινακίδα, ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.