ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Προχωρά η εκπαίδευση για Πανεπιστημιακή Αστυνομία

Τεταμένο παραμένει το κλίμα στην τριτοβάθμια εκπαίδευση στη σκιά των θλιβερών εικόνων ανομίας σε μεγάλα πανεπιστημιακά ιδρύματα.

Στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, άγνωστοι επιτέθηκαν σε τηλεοπτικό συνεργείο έξω από το ίδρυμα και αμέσως μετά ομάδα ατόμων επιτέθηκε σε αστυνομικές δυνάμεις, οι οποίες απάντησαν με χειροβομβίδες κρότου λάμψης.

Ακολούθησε πορεία προς τη Βουλή από φοιτητές της ΑΣΟΕΕ, ενώ λίγο νωρίτερα είχαν οδηγηθεί στον εισαγγελέα οι 6 συλληφθέντες που προσπάθησαν χθες να επαναλειτουργήσουν στέκι μέσα στην ΑΣΟΕΕ, κάτι που τελικά απετράπη από επέμβαση της Ελληνικής Αστυνομίας.

Σε βάρος τους ασκήθηκε δίωξη σε βαθμό πλημμελήματος για: φθορά ξένης ιδιοκτησίας, διατάραξη δημόσιας υπηρεσίας και απείθεια, καθώς αρνήθηκαν να δώσουν δακτυλικά αποτυπώματα.

Υπό αστυνομικό κλοιό το ΑΠΘ

Στη Θεσσαλονίκη, φοιτητές συγκεντρώθηκαν εξω από την πρυτανεία του Αριστοτελείου.

«Δεν μπορεί να υπάρχουν άλλοι νόμοι έξω από το campus των πανεπιστημίων και επειδή χωρίζει ένας τοίχος, το μέρος το εσωτερικό του campus να υπάρχουν άλλοι νόμοι» ανέφερε ο πρύτανης του ΑΠΘ, Νίκος Παπαϊωάννου.

Μετά από ένα 24ωρο η κατάληψη στην κοσμητεία της σχολής συνεχίζεται, ενώ γύρω από το Αριστοτέλειο υπάρχουν αστυνομικές δυνάμεις σε επιφυλακή.

Στον εισαγγελέα οδηγήθηκαν οι 15 συλληφθέντες από τη χθεσινή επιχείρηση εκκένωσης της Αστυνομίας στο τμήμα φαρμακευτικής.

Οι κατηγορούμενοι αφέθηκαν ελεύθεροι ενώ σε βάρος τους ασκήθηκε διωξη για διατάραξη βία κατά υπαλλήλων, απόπειρα επικίνδυνης σωματικής βλάβης και απείθεια.

«Θέλω να είναι ξεκάθαρο, δεν θα εξαιρούνται τα πανεπιστήμια ως χώροι από την δυνατότητα της ελληνικής αστυνομίας να παρεμβαίνει. Αυτό είναι μια αυτονόητη υποχρέωση του κράτους, της πολιτείας και της αστυνομίας απέναντι στους φοιτητές μας, απέναντι στα παιδιά μας απέναντι στους καθηγητές» υπογράμμισε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος.

«Πολιτεία και Κοινωνία δεν θα παραμείνουν αμέτοχοι θεατές στις προσπάθειες μιας ισχνής μειοψηφίας να μετατρέψει τα ΑΕΙ σε λέσχες μπαχαλάκηδων» συμπλήρωσε η τομεάρχης Παιδείας του ΚΙΝΑΛ, Χαρά Κεφαλίδου.

Εκπαιδεύεται η πανεπιστημιακή αστυνομία

Την ερχόμενη Δευτέρα ξεκινά η 4μηνη εκπαίδευση 400 αστυνομικών, των πρώτων που θα στελεχώσουν τις Ομάδες Προστασίας Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων.

Πρόκειται για 303 άνδρες και 97 γυναίκες, στη πλειονότητα απόφοιτοι πανεπιστημίων. Θα περιφρουρούν τους χώρους των πανεπιστημίων χωρίς οπλισμό, θα φορούν ειδικές στολές με ανθρακί παντελόνι, πράσινο μπλουζάκι και καπέλο.

«Εκτός από τις κατάλληλες επιχειρησιακές ικανότητες που πρέπει να αποκτήσουν, απαιτείται και πλήρη ενσυναίσθηση του χώρου τον οποίο θα λειτουργήσουν» σημείωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου.

Με έλεγχο η είσοδος στην Πάτρα

Με μπάρες κλείνονται οι είσοδοι του Πανεπιστημίου της Πάτρας και εργαζόμενοι του πανεπιστημίου αλλά και ιδιωτική φύλαξη είναι αυτοί που αναλαμβάνουν τον έλεγχο όσων εισέρχονται στο πανεπιστήμιο της Πάτρας.

«Εχουμε αναπτύξει ένα σύστημα ελεγχόμενης πρόσβασης με κάρτες στα κτίρια, χρειαζόμαστε παραπάνω φύλαξη» πρόσθεσε ο πρύτανης του πανεπιστημίου Πατρών, Χρήστος Μπούρας.

Πηγή: megatv