ΚΟΙΝΩΝΙΑ, Κορωνοϊός

Πρόεδρος ΕΟΔΥ: Το εμβόλιο είναι ασφαλές και δεν είναι πια νέο! Πόση είναι η πιθανότητα για long covid στα παιδιά

Για το εμβόλιο κατά του Κορωνοϊού, αλλά και τις επιπτώσεις της πανδημίας στα παιδιά, μίλησε ο νέος Πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Θεοκλής Ζαούτης.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, σημείωσε πως το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού είναι αποτελεσματικό και ασφαλές και δεν είναι πια νέο καθώς έχουν εμβολιαστεί δισεκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον πλανήτη, ενώ έθεσε ως προτεραιότητα την αύξηση των εμβολιασμών, εκτιμώντας ότι υπάρχει περιθώριο βελτίωσης. Τόνισε παράλληλα ότι πρέπει να αλλάξει ο τρόπος που συζητάμε για τα εμβόλια.

Στο ερώτημα εάν οι νέες ελευθερίες για τους εμβολιασμένους μπορούν να αποτελέσουν κίνητρο για αύξηση των εμβολιασμών, σημείωσε ότι θα ήταν καλύτερα το κίνητρο να είναι να μην αρρωστήσουμε. Υποστήριξε ωστόσο ότι σε κάθε περίπτωση με τα μέτρα αυτά οι ανεμβολίαστοι θα προστατευθούν

Ο κ. Ζαούτης αναφέρθηκε και στο ενδεχόμενο εμβολιασμών σε παιδιά από 5 έως 11 ετών, τονίζοντας ότι δεν υπάρχει κάποια έγκριση ακόμα αλλά αναμένεται το επόμενο διάστημα. Όπως ανέφερε, η δόση για τα παιδιά αυτής της ηλικίας θα είναι μικρότερη από εκείνη που χορηγείται στους ενήλικες.

Αναφέρθηκε επίσης στις συνολικότερες αρνητικές συνέπειες του κορωνοϊού στα παιδιά, που ξεπερνούν, όπως είπε, τη νόσο. Με το κλείσιμο των σχολείων, εξήγησε αυξήθηκαν τα ψυχολογικά προβλήματα, το άγχος και η κατάθλιψη, ενώ μελέτες αναφέρουν ότι αλλάζει ακόμη και το προσδόκιμο ζωής από τις συνέπειες της πανδημίας. Επίσης τόνισε πως η πιθανότητα για long covid στα παιδιά είναι 10%.