ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Προειδοποίηση Τζανάκη για τη νόσο των πτηνοτρόφων στους πλημμυροπαθείς

Η νόσος των πτηνοτρόφων είναι μια από τις αρρώστιες που απειλούν τους πλημμυροπαθείς στη Θεσσαλία, σύμφωνα με τον πνευμονολόγο Νίκο Τζανάκη.

«Είναι μία αρρώστια ανάμεσα στις άλλες οι οποίες μακροχρόνια μπορεί να είναι κίνδυνος για τους ανθρώπους. Δεν είναι μία νόσος συνηθισμένη. Είναι ανάμεσα στους εκτροφείς περιστεριών ή άλλων πτηνών και υπάρχει ένα αυξημένο ποσοστό περίπου 10%», είπε αρχικά ο Νίκος Τζανάκης.

«Υπάρχει αυτό τώρα στη Θεσσαλία γιατί μεγάλος αριθμός ανθρώπων και όχι απαραίτητα εκτροφείς, θα ασχοληθεί με το καθάρισμα σπιτιών, υπογείων όπου εκεί η υγρασία, τα λιμνάζοντα νερά και οι λάσπες είναι ένα υλικό που αναπτύσσονται θερμόφιλα μικρόβια, μούχλα και αν κάνεις τα εισπνεύσει μπορεί να προκληθεί αυτή η αρρώστια, συμπτώματα της οποίας είναι η δύσπνοια, ο πυρετός κα άλλα συμπτώματα. Αν κάνεις εκτεθεί επανειλημμένα στα αντιγόνα και το αφήσει χωρίς θεραπεία, και παρέμβαση, όντως μπορεί να είναι θανατηφόρα», τόνισε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με τον κ. Τζανάκη, «αν αυτή η λοίμωξη δεν περνάει, πιθανότατα να είναι πνευμονίτιδα άλλου τύπου με αυτοάνοσα χαρακτηριστικά, αλλά δεν τη χαρακτηρίζω αυτοάνοση. Δεν είναι ακριβώς ιός, είναι οργανικά αντιγόνα που υπάρχουν μέσα στα υλικά. Δεν θα πιάσει τους πάντες, η μάσκα μπορεί να μας προστατεύσει. Να αποφύγουμε να μείνουμε σε κλειστούς χώρους και αν υπάρχει έντονη μυρωδιά να προσέχουμε» είπε ο Νίκος Τζανάκης.

Μάλιστα όπως είπε ο Νίκος Τζανάκης, ο προπονητής Ντούσαν Ιβκοβιτς πέθανε από αυτή την ασθένεια.

Δείτε όσα είπε στο MEGA