ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Προειδοποιούν οι δικαστικοί πως θα απαντήσουν στις προκλήσεις

Για προσπάθεια απαξίωσης της Δικαιοσύνης και των λειτουργών της σε μία προσπάθεια ελέγχου της ανεξαρτησίας τους έκανε λόγο ο πρόεδρος της Ενώσεως Δικαστών και Εισαγγελέων Χριστόφορος  Σεβαστίδης, μιλώντας κατά τη διάρκεια της γενικής συνέλευσης.

 

Όπως τόνισε οι δικαστές είναι αποφασισμένοι να απαντούν στις προκλήσεις αλλά όπως πρόσθεσε «δεν πρόκειται το δικαστικό σώμα να εμπλακεί σε πολιτικά παιχνίδια ούτε να γίνει μέρος του προβλήματος. Όμως δεν θα αφήνουμε όμως αναπάντητες προκλήσεις, αλλά αιτιολογημένα θα εξηγούμε στην κοινωνία τους σκοπούς που κάθε φορά επιδιώκονται».

 

Από την πλευρά του ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Δικαιοσύνης Δημήτρης Παπασπύρου που εκπροσώπησε την Κυβέρνηση και το υπουργείο Δικαισούνης, αναφερόμενος στη δικαστική ανεξαρτησία τόνισε τη θεσμική προσήλωση της Κυβέρνησης σε αυτή, αλλά προσθεσε «ότι οι δικαστικές αποφάσεις υπόκεινται σε δημόσια κριτική, όπως και οι νόμοι που πρέπει για να εφαρμόζονται σωστά και να πείθουν».

 

Κριτική στους κυβερνητικούς χειρισμούς για τη Δικαιοσύνη άσκησε ο εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας , βουλευτής Νίκος Παναγιωτόπουλος κατηγορώντας κυβερνητικά στελέχη για «επιχείρηση απαξίωσης της Δικαιοσύνης».

 

Ο πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας Νικόλαος Σακελλαρίου,  στο χαιρετισμό του και απαντώντας για τελευταία φορά, όπως είπε, στους υπαινιγμούς κυβερνητικών παραγόντων ότι οι δικαστές αποφεύγουν τον έλεγχο του πόθεν έσχες τόνισε ότι «δεν είμαστε εκτός νόμων στη Δικαιοσύνη».

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Αρείου Πάγου Βασίλειος Πέππας, κάλεσε τους δικαστές να συνεχίσουν «απερίσπαστοι το έργο της δικαιοσύνης προς χάριν των πολιτών» για να προσθέσει «μην σας φοβίζει το βάρος μην σας πτοούν οι δυσκολίες».