ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Προφυλακιστέοι οι 6 Αφγανοί για τον εμπρησμό του ΚΥΤ της Μόριας

Την προφυλάκιση των έξι Αφγανών που έχουν συλληφθεί για την πυρκαγιά στο ΚΥΤ της Μόριας στις 8 Σεπτεμβρίου, αποφάσισε πριν από λίγο ο ανακριτής με τη σύμφωνη γνώμη του εισαγγελέα. Οι έξι, αντιμετωπίζουν κατηγορίες σε βαθμό κακουργήματος, μεταξύ άλλων, για συγκρότηση εγκληματικής οργάνωσης και εμπρησμό.

Όπως αναφέρει το news247.gr, οι κατηγορούμενοι, απολογήθηκαν ενώπιον του ανακριτή και του εισαγγελέα στη Μυτιλήνη και αρνούνται οποιαδήποτε συμμετοχή στην υπόθεση, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες, αμφισβητούν τον τρόπο με τον οποίο έχει γίνει η ταυτοποίηση τους μέσα από εικόνες πολύ χαμηλής ανάλυσης.

Επιπροσθέτως, η υπεράσπιση ζήτησε τεστ ενηλικότητας για τους τρεις, ισχυριζόμενη πως έχει στοιχεία που αποδεικνύουν πως είναι επίσης ανήλικοι, αντίθετα με το πώς είναι καταγεγραμμένοι στη χώρα μας. Μέχρι το τέλος της εβδομάδας, οι έξι κατηγορούμενοι αναμένεται να μεταφερθούν σε σωφρονιστικά ιδρύματα.

Μηταράκης: Θα εκτίσουν την ποινή και θα απελαθούν
«Στη χώρα μας, όσοι δικαιούνται διεθνούς προστασίας, απολαμβάνουν ίσα δικαιώματα και υποχρεώσεις. Υποχρέωση που δεν έγινε δεκτή από ορισμένους στη Μόρια, και με τις εγκληματικές τους ενέργειες οδηγήθηκαν στο δρόμο 12.000 αιτούντες άσυλο. Οι ελάχιστοι αυτοί υπαίτιοι του εμπρησμού που έθεσε χιλιάδες ζωές σε κίνδυνο, φυσικά θα λογοδοτήσουν για τις πράξεις τους στην ελληνική δικαιοσύνη, θα εκτίσουν τις ποινές τους και φυσικά θα απελαθούν», τόνισε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης, ενημερώνοντας την αρμόδια Επιτροπή της Βουλής σχετικά με το μεταναστευτικό -προσφυγικό πρόβλημα, διαβεβαιώνοντας παράλληλα ότι άμεσα θα ξεκινήσει η κατασκευή της μόνιμης δομής.

Ο κ. Μηταράκης δέχθηκε την έντονη κριτική σύσσωμης της αντιπολίτευσης, η οποία τον κατηγόρησε ότι «ζει σε μια εικονική πραγματικότητα», ότι «προσπαθεί να ωραιοποιήσει την κατάσταση», ενώ επέρριψε μεγάλες ευθύνες στη κυβέρνηση για τα γεγονότα της Μόριας, καταλογίζοντάς της «κακούς χειρισμούς, έλλειψη στρατηγικού σχεδίου και ανεύθυνη διαχείριση του προβλήματος».

«Πλέον η Μόρια τελείωσε, θα χτιστεί κάτι καλό από το μηδέν, κατά τα πρότυπα των ΚΥΤ των άλλων νησιών, σύγχρονα, ασφαλή και αξιοπρεπή τόσο για την εικόνα της χώρας όσο και για τους αιτούντες», αντέτεινε ο κ. Μηταράκης και συμπλήρωσε: «Τα γεγονότα της Μόριας, κατέδειξαν με τον πιο εμφατικό τρόπο την ανάγκη δημιουργίας κλειστών και ελεγχόμενων δομών, που θα εγγυώνται την ασφάλεια όλων, αιτούντων και ντόπιου πληθυσμού, που θα θωρακίζουν την υγεία όλων σε καιρό πανδημίας και που φυσικά θα εξασφαλίζουν στέγη και δικαιώματα σε όσους πραγματικά το δικαιούνται».