ΚΟΙΝΩΝΙΑ, Κορωνοϊός

Προληπτικά τεστ στους εργαζομένους των συγκοινωνιών

Με αυξημένα τεστ για κορωνοϊό στο προσωπικό σε μετρό, ηλεκτρικό, τρόλεϊ, αστικά λεωφορεία και τραμ προετοιμάζονται οι ΣΤΑΣΥ για την προσεχή περίοδο κατά την οποία αναμένεται να αυξηθεί κατακόρυφα η επιβατική κίνηση στα μέσα μαζικής μεταφοράς. Το τέλος των διακοπών και η επιστροφή στην κανονικότητα για τους ρυθμούς της πόλης σηματοδοτούν την αύξηση στις μετακινήσεις. Ετσι, από την πλευρά των ΣΤΑΣΥ ελήφθη η απόφαση, προκειμένου να διασφαλισθεί κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο η υγεία τόσο των εργαζομένων όσο και του επιβατικού κοινού, να γίνονται προληπτικά τεστ στους εργαζομένους που επιστρέφουν από διακοπές σε περιοχές οι οποίες θεωρούνται επιβαρυμένες επιδημιολογικά, καθώς εκεί έχουν καταγραφεί αυξημένα κρούσματα κορωνοϊού. Για τον προσδιορισμό των περιοχών αυτών υπάρχει διαρκής συνεννόηση με τον ΕΟΔΥ, που προβαίνει στις σχετικές ανακοινώσεις.

Οι εργαζόμενοι στα μέσα μαζικής μεταφοράς θα καλούνται να συμπληρώνουν ερωτηματολόγιο σχετικά με την άδειά τους και τις περιοχές που επισκέφθηκαν, καθώς και να απαντούν σε ερωτήματα για πιθανά «ύποπτα» συμπτώματα που εμφάνισαν οι ίδιοι ή πρόσωπα του στενού περιβάλλοντός τους. Με βάση τις απαντήσεις θα αποφασίζεται εάν θα πρέπει να υποβληθούν σε διαγνωστικό έλεγχο ή όχι. Παράλληλα, οι εργαζόμενοι θα πρέπει, εφόσον έχουν παρουσιάσει κάποιο ύποπτο σύμπτωμα ή έρθει σε επαφή με ύποπτο κρούσμα να μην προσέρχονται στην εργασία τους και να ακολουθούν τις οδηγίες των ειδικών.

Την ίδια στιγμή, θα συνεχισθούν το αμέσως επόμενο διάστημα οι εντατικοί έλεγχοι στα μέσα μεταφοράς για τη χρήση μάσκας από το επιβατικό κοινό, όπως προβλέπεται από τις συστάσεις των ειδικών. Μάλιστα, καθώς στη δεδομένη συγκυρία ο αριθμός των κρουσμάτων του κορωνοϊού είναι αυξημένος, ενώ οι ειδικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για μετάδοση από ασυμπτωματικούς χρήστες, η χρήση μάσκας συστήνεται ως το πλέον πρόσφορο μέτρο αυτοπροστασίας στις μετακινήσεις με συγκοινωνιακά μέσα.