3 top δεξιά, ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Προσοχή με την παγίδα του FaceApp! Μπορούν να σας πάρουν όλες τις φωτογραφίες σας;

Η εφαρμογή δίνει στους χρήστες τη δυνατότητα να παρέμβουν σε φωτογραφίες τους, αλλάζοντας ακόμα και… την ηλικία τους.

Τα τελευταία 24ωρα, τα social media και το διαδίκτυο έχουν πλημμυρίσει από «γερασμένες» και «νεότερες» εκδοχές χρηστών και διασημοτήτων με τη νέα μανία να έχει λάβει διαστάσεις επιδημίας.

Τι ισχύει όμως σχετικά με την ασφάλεια των δεδομένων των εκατομμυρίων χρηστών που χρησιμοποιούν την εφαρμογή, την οποία μάλιστα έχει αναπτύξει μια ρωσική εταιρεία;

Στους όρους χρήσης του FaceApp αναφέρεται ρητά ότι ο χρήστης παραχωρεί στην εταιρεία την άδεια για τη χρήση, αναπαραγωγή, τροποποίηση, προσαρμογή, δημοσίευση μετάφραση κ.λπ. του περιεχομένου χρήστη και οποιουδήποτε ονόματος ή ονόματος χρήστη παρέχεται σε σχέση με το εν λόγω περιεχόμενο, σε όλες τις μορφές media και όλα τα κανάλια που είναι ήδη γνωστά ή θα αναπτυχθούν στο μέλλον, χωρίς υποχρέωση αποζημίωσής του.

Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι η Wireless Labs, μητρική εταιρεία της FaceApp, μπορεί να χρησιμοποιήσει τη φωτογραφία που αποστέλλεις στην εφαρμογή, τροποποιημένη ή μη, για διαφημιστικούς λόγους, για την εκπαίδευση άλλων προγραμματιστών ή για σκοπούς που δεν τους βάζει καν το μυαλό σου.

Κατά πόσον αυτό μπορεί να αποτρέψει έναν χρήστη από να χρησιμοποιεί το app, είναι μια απόφαση που αφορά αποκλειστικά τον ίδιο, με την προϋπόθεση φυσικά ότι έχει διαβάσει τους όρους χρήσης – κάτι που δυστυχώς ελάχιστοι κάνουν.