ΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΠΡΟΣΟΧΗ! Μεγάλος κίνδυνος πυρκαγιάς στην Κρήτη – Μήνυμα από την ΓΓΠΠ

Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται σήμερα από όσους βρίσκονται στην Κρήτη, καθώς είναι μεγάλος ο κίνδυνος πυρκαγιάς, ενώ σήμα συναγερμού εξέπεμψαν τα κινητά τηλέφωνα όσων βρίσκονται στην περιοχή.

Από την Τρίτη σε κατάσταση Γενικής Επιφυλακής τίθενται ΟΛΕΣ οι Πυροσβεστικές Υπηρεσίες της επικράτειας.

Επιπλέον με διαταγή του Αρχηγού του Πυροσβεστικού Σώματος αναστέλλεται η χορήγηση των αδειών σε όλο το ένστολο προσωπικό του Π.Σ και ανακαλούνται οι άδειες στο προσωπικό των περιφερειών: Νοτίου Αιγαίου, Κρήτης, Ιονίων Νήσων, Δυτικής Ελλάδος.

«Συνεχίζονται οι περιπολίες εναέριας επιτήρησης, καθώς και μικτές περιπολίες από Πυροσβεστικές, Αστυνομικές και Στρατιωτικές δυνάμεις.

Παραμένει σε εφαρμογή το Σχέδιο δράσεων Πολιτικής Προστασίας για την αντιμετώπιση κινδύνων λόγω δασικών πυρκαγιών, σύμφωνα με το οποίο, μεταξύ άλλων, προβλέπεται, η εφαρμογή του μέτρου της προληπτικής απαγόρευσης της κυκλοφορίας οχημάτων και παραμονής εκδρομέων σε εθνικούς δρυμούς, δάση και «ευπαθείς» περιοχές.

Σε άμεση συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας έχουν ενημερωθεί όλες οι αρμόδιες εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και οι Περιφέρειες και Δήμοι της χώρας, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα για τη λήψη μέτρων αρμοδιότητάς τους.

Απευθύνεται έκκληση στους συμπολίτες μας:

Να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν οποιαδήποτε δραστηριότητα θα μπορούσε να προκαλέσει εκδήλωση πυρκαγιάς.

Να παρακολουθούν τις πληροφορίες για την πρόληψη δασικών πυρκαγιών που είναι διαθέσιμες στην ιστοσελίδα και στους επίσημους λογαριασμούς του Πυροσβεστικού Σώματος, στο Facebook και στο Twitter.

Σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά, να ειδοποιούν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό κλήσης 199.

Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων καλεί όλους τους εργαζομένους στον πρωτογενή τομέα να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί ΣΗΜΕΡΑ, ΑΛΛΑ και κατά τις επόμενες ημέρες.

Οι ιδιαίτερα αντίξοες καιρικές συνθήκες με τον πρωτοφανή καύσωνα, επιβάλλουν επαγρύπνηση όλων. Οι συνθήκες είναι αποτρεπτικές για κάθε είδους εργασίας που θα μπορούσε να προκαλέσει πυρκαγιές.

Θυμίζουμε ότι κατά την αντιπυρική περίοδο, δηλαδή έως τον Οκτώβριο, απαγορεύεται ρητά η καύση κλαδιών και χόρτων σε όλη την επικράτεια.

 

Παρακαλούνται οι αγρότες και κτηνοτρόφοι να απομακρύνουν κάθε μορφής καύσιμη ύλη από επικίνδυνους χώρους και να υπάρχει συνεχής παρακολούθηση των καλλιεργούμενων αλλά και των δασικών εκτάσεων.

 

Αν ο κάθε ένας από μας, αγρότης και κτηνοτρόφος, προστατεύει τη δική του περιουσία, τότε ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ προστατεύουμε το μεγαλύτερο μέρος της χώρας.

 

Οφείλουμε όλοι μαζί, ο καθένας από τη δική του πλευρά, να προστατεύουμε τα δάση, που αποτελούν περιουσία όλων μας, αλλά κυρίως πηγή ζωής των παιδιών μας.

 

Δεν παίζουμε με τη φωτιά, γιατί η φωτιά δεν παίζει μαζί μας. Καλούμε αμέσως το 112.