ΚΟΙΝΩΝΙΑ, Κορωνοϊός

Πρόστιμα και αναστολή λειτουργίας 15 ημερών σε επιχειρήσεις για τον Κορονοιό

Οι αρμόδιες ελεγκτικές υπηρεσίες (ΕΛ.ΑΣ., Λιμενικό Σώμα, ΕΑΔ, ΔΙ.Μ.Ε.Α.,Σ.ΕΠ.Ε, Περιφέρειες και Δημοτική Αστυνομία) διενήργησαν τη Δευτέρα 04.01.2021 συνολικά 70.172 ελέγχους και κατέγραψαν 1.254 περιπτώσεις παραβίασης των μέτρων επιδημιολογικού συναγερμού.

Συνολικά επιβλήθηκαν πρόστιμα ύψους 405.500€ και κύρωση αναστολής λειτουργίας δεκαπέντε (15) ημερών σε τρεις (3) επιχειρήσεις.

Η Ελληνική Αστυνομία επιφορτίστηκε με τον κύριο όγκο των ελέγχων (62.427).

Α. Κυριότερες παραβάσεις:

– Μη χρήση μάσκας
– Μη νόμιμη μετακίνηση
– Μη τήρηση της αναστολής λειτουργίας/ειδικών κανόνων λειτουργίας του κλάδου
– Ιδιωτικές συναθροίσεις σε οικίες

Β. Χαρακτηριστικές περιπτώσεις:

1. Η ΕΛ.ΑΣ προχώρησε σε εννέα (9) συλλήψεις συνολικά για παραβάσεις σχετικά με τους ειδικούς όρους λειτουργίας των επιχειρήσεων και για ιδιωτικές συναθροίσεις σε οικίες.
2. Η ΕΛ.ΑΣ προχώρησε σε σύλληψη προσωρινά υπεύθυνου καταστήματος (καφενείου – αναψυκτήριου -πρατήριου άρτου) για εξυπηρέτηση καθήμενων πελατών και σε επιβολή προστίμου 3.000€. Επιπλέον, επιβλήθηκε πρόστιμο 5.000€ σε βάρος της εν λόγω επιχείρησης και αναστολή λειτουργίας δεκαπέντε (15) ημερών, στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.
3. Η ΕΛ.ΑΣ προχώρησε σε μία (1) σύλληψη και σε επιβολή ενός (1) προστίμου 3.000€ για διοργάνωση πάρτι σε οικία με έξι (6) συμμετέχοντες ,στους οποίους βεβαιώθηκαν πρόστιμα 300€ έκαστος για παραβίαση του περιορισμού κίνησης, στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.
4. Η ΕΛ.ΑΣ προχώρησε σε μία (1) σύλληψη δικηγόρου (σχηματισμός δικογραφίας) για παράβαση που αφορούσε τη μη τήρηση των μέτρων αποφυγής διασποράς του κορονοϊού και σε επιβολή προστίμου 1.000€ για μη τήρηση υποχρέωσης παρουσίας πελατών κατόπιν ραντεβού. Επίσης, βεβαιωθήκαν έξι (6) πρόστιμα ύψους 300€ έκαστος στους πελάτες που βρίσκονταν εντός του δικηγορικού γραφείου και δεν τηρούσαν αποστάσεις, στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.
5. Η ΕΛ.ΑΣ προχώρησε σε 2 συλλήψεις για παραβάσεις που αφορούσαν τη μη τήρηση των μέτρων αποφυγής διασποράς του κορονοϊού (ιδιωτική συνάθροιση σε οικία), στην Περιφέρεια Αττικής.
6. Η ΕΛ.ΑΣ προχώρησε σε 2 συλλήψεις για παράβαση που αφορούσε τη μη τήρηση των μέτρων αποφυγής διασποράς του κορονοϊού και σε επιβολή προστίμου 5.000€ στον ιδιοκτήτη επιχείρησης ενδυμάτων –υποδημάτων, καθώς και αναστολή λειτουργίας δεκαπέντε (15) ημερών, στην Περιφέρεια Αττικής. Ο ιδιοκτήτης αναζητείται στα όρια του αυτόφωρου.
7. Επιβλήθηκε από την ΕΛ.ΑΣ πρόστιμο 3.000€ στον προσωρινά υπεύθυνο μίνι μάρκετ και 5.000€ στον ιδιοκτήτη για παραβίαση ωραρίου, στην Περιφέρεια Αττικής.
8. Επιβλήθηκε από την ΕΛ.ΑΣ πρόστιμο 5.000€ στον ιδιοκτήτη καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος και δεκαπέντε (15) ημέρες αναστολή λειτουργίας, στην Περιφέρεια Αττικής.
9. Η ΕΛ.ΑΣ προχώρησε σε σύλληψη ιδιοκτήτη παραδοσιακού καφενείου και σε επιβολή προστίμου 5.000€ στην επιχείρηση, στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας.
10. Η ΕΛ.ΑΣ προχώρησε σε σύλληψη ιδιοκτήτη καφετέριας που σέρβιρε καθήμενους πελάτες, σε επιβολή προστίμου 5.000€ και σε αναστολή λειτουργίας δεκαπέντε (15) ημερών, στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας.
11. Επιβλήθηκαν από το Λιμενικό πρόστιμα συνολικού ύψους 900€ σε φυσικά πρόσωπα για μη χρήση μάσκας και μη νόμιμη μετακίνηση, σε ολόκληρη την Επικράτεια.
12. Επιβλήθηκαν από την Ε.Α.Δ. πρόστιμα συνολικού ύψους 600€ για μη χρήση μάσκας (2×300€) σε εργαζόμενους σε κατάστημα διανομής φαγητού, στην Περιφέρεια Αττικής.

Γ. Τετραψήφιο 1520:

Το 1520 δέχτηκε συνολικά δύο χιλιάδες οκτακόσιες σαράντα (2.840) κλήσεις, που αφορούσαν α) σε ερωτήματα σχετικά με τα μέτρα και β) καταγγελίες για μη τήρηση των μέτρων, οι οποίες διαβιβάστηκαν στις αρμόδιες ελεγκτικές υπηρεσίες.

Δ. Επιχειρησιακός προγραμματισμός:

Οι αρμόδιοι φορείς εντατικοποιούν τους ελέγχους τους, επικεντρώνοντας τη δραστηριότητά τους στις περιοχές που καταγράφουν το μεγαλύτερο αριθμό κρουσμάτων και σε εστίες υψηλής διακινδύνευσης βάσει των επιδημιολογικών δεδομένων. Παράλληλα, σχεδιάζεται οριζόντιο πρόγραμμα συστηματικών ελέγχων σε όλο τον κύκλο προμήθειας, διανομής και χρήσης των εμβολίων για τον κορονοϊό.