ΚΟΙΝΩΝΙΑ, Κορωνοϊός

Πρόστιμα σε δεκάδες περιπτώσεις παράβασης των μέτρων επιδημιολογικού συναγερμού

Χτες, Τρίτη, συνολικά διενεργήθηκαν 106.289 έλεγχοι από τις αρμόδιες ελεγκτικές υπηρεσίες (ΕΛ.ΑΣ, Λιμενικό Σώμα, ΕΑΔ, ΔΙ.Μ.Ε.Α.,Σ.ΕΠ.Ε, Περιφέρειες και Δημοτική Αστυνομία) και καταγράφηκαν 173 περιπτώσεις παράβασης των μέτρων επιδημιολογικού συναγερμού.

Συνολικά επιβλήθηκαν πρόστιμα ύψους 101.100€, κύρωση αναστολής λειτουργίας (15) ημερών σε δύο (2) επιχειρήσεις και κύρωση αναστολής λειτουργίας (7) ημερών σε επτά (7) επιχειρήσεις.

Η Ελληνική Αστυνομία επιφορτίστηκε με τον κύριο όγκο των ελέγχων (89.808).

Α. Κυριότερες παραβάσεις:
1. Μη χρήση μάσκας σε εσωτερικούς χώρους/Μη τήρηση αποστάσεων
2.Μη τήρηση της αναστολής λειτουργίας/Ειδικών κανόνων λειτουργίας του κλάδου

Β. Χαρακτηριστικές περιπτώσεις:

Περιφέρεια Αττικής
Η ΕΛ.ΑΣ επέβαλε πρόστιμο ύψους 3.000€ και δεκαπέντε (15) ημέρες αναστολή λειτουργίας σε κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος για παραμονή πελατών στο χώρο ευθύνης της επιχείρησης.

Η ΔΙ.Μ.Ε.Α. επέβαλε πρόστιμο ύψους 5.000€ σε ένα (1) κατάστημα λιανικού εμπορίου για υπέρβαση ορίου πελατών εντός του καταστήματος

Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας
• Η ΕΛ.ΑΣ επέβαλε πρόστιμα συνολικού ύψους 25.000€ σε πέντε (5) φυσικά πρόσωπα για παράνομη είσοδό τους στην χώρα

Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας
• Η ΕΛ.ΑΣ επέβαλε πρόστιμα συνολικού ύψους 4.200€ σε δεκατέσσερις (14) υπάλληλους καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος για μη χρήση μάσκας προστασίας

Περιφέρεια Ηπείρου

Η ΕΛ.ΑΣ επέβαλε πρόστιμο ύψους 2.000€ σε έναν (1) ιδιοκτήτη παντοπωλείου για υπέρβαση ωραρίου

Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας

Η ΕΛ.ΑΣ επέβαλε πρόστιμο ύψους 3.000€ και δεκαπέντε (15) ημέρες αναστολή λειτουργίας σε κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος γιατί κατελήφθη να εξυπηρετεί στο εσωτερικό του καταστήματος πελάτες.

Η ΕΛ.ΑΣ επέβαλε πρόστιμα συνολικού ύψους 4.000€ και επτά (7) ημέρες αναστολή λειτουργίας (συνολικά 14 ημέρες) καθώς και σύλληψη των δύο (2) ιδιοκτήτων παντοπωλείων για υπέρβαση ωραρίου.

Περιφέρεια Θεσσαλίας

Η ΕΛ.ΑΣ επέβαλε πρόστιμο ύψους 5.000€ και επτά (7) ημέρες αναστολή λειτουργίας καθώς και σύλληψη του ιδιοκτήτη καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος για όρθιους πελάτες

Η ΕΛ.ΑΣ επέβαλε πρόστιμο ύψους 2.000€ και επτά (7) ημέρες αναστολή λειτουργίας καθώς και σύλληψη του προσωρινά υπεύθυνου καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος για εξυπηρέτηση καθήμενων πελατών εντός του καταστήματος

Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας

Η ΕΛ.ΑΣ επέβαλε πρόστιμο ύψους 2.000€ και επτά (7) ημέρες αναστολή λειτουργίας σε έναν (1) ιδιοκτήτη καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος για μη τοποθέτηση αντισηπτικού στα τραπέζια.

Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου
Η ΕΛ.ΑΣ επέβαλε πρόστιμο ύψους 2.000€ και επτά (7) ημέρες αναστολή λειτουργίας σε ένα (1) κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος για μη τήρηση των αποστάσεων στα τραπεζοκαθίσματα

Περιφέρεια Ιονίων Νήσων

Η ΕΛ.ΑΣ επέβαλε πρόστιμο ύψους 5.000€ και επτά (7) ημέρες αναστολή λειτουργίας σε κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος για όρθιους πελάτες για υπέρβαση του μέγιστου αριθμό ατόμων ανά τραπέζι.

Επικράτεια

Η ΕΛ.ΑΣ προχώρησε σε επτά (7) συλλήψεις για παραβιάσεις σχετικά με τους ειδικούς όρους λειτουργίας των επιχειρήσεων.
Βεβαιώθηκαν από την ΕΛ.ΑΣ πέντε (5) παραβάσεις για μη συμπλήρωση της ηλεκτρονικής φόρμας PLF (Passenger Locator Form) από ταξιδιώτες.

Γ. Τετραψήφιο 1520:

Το 1520 δέχτηκε συνολικά διακόσιες ενενήντα οκτώ (298) κλήσεις, που αφορούσαν α) σε ερωτήματα σχετικά με τα μέτρα και β) καταγγελίες για μη τήρηση των μέτρων, οι οποίες διαβιβάστηκαν στις αρμόδιες ελεγκτικές υπηρεσίες.

Δ. Επιχειρησιακός προγραμματισμός:

Οι έλεγχοι συνεχίζονται σε όλη την επικράτεια με βασικό στόχο τη διασφάλιση της εφαρμογής των ειδικών όρων λειτουργίας των επιχειρήσεων και επίκεντρο τις περιοχές υψηλού εμπορικού ενδιαφέροντος.