ΚΟΙΝΩΝΙΑ, Κορωνοϊός

Ψαλτοπούλου: Χρειάζεται ο πλήρης εμβολιασμός όλου του πληθυσμού παγκοσμίως

Ο μαζικός εμβολιασμός αποτελεί προϋπόθεση για μείωση θανάτων και εξάλειψη κρουσμάτων την άνοιξη, τονίζει η καθηγήτρια Επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, επισημαίνοντας ότι έχουμε πολύ δρόμο, ακόμα, να διανύσουμε μέχρι την εξάλειψή του.

Μιλώντας στην ΕΡΤ η κ. Ψαλτοπούλου παραδέχθηκε ότι «δυστυχώς ο κορωνοϊός τρέχει πιο γρήγορα από εμάς» και ότι έχουμε πολύ δρόμο, ακόμα, να διανύσουμε μέχρι την εξάλειψή του. Υποστήριξε ωστόσο ότι «προϋπόθεση για τη μείωση των θανάτων και την εξάλειψη των κρουσμάτων την άνοιξη, όπως προέβλεψε και ο Άντονι Φάουτσι, είναι ο μαζικός εμβολιασμός».

Σχολιάζοντας την εκτίμηση του καθηγητή Περιβαλλοντικής Μηχανικής στο ΑΠΘ, Δημοσθένη Σαρηγιάννη για την πορεία της πανδημίας στην Ελλάδα που προβλέπει την κορύφωση του τωρινού κύματος στις 20 Ιανουαρίου και τη μείωση των κρουσμάτων τον Απρίλιο, η κ. Ψαλτοπούλου τόνισε ότι είναι «ένα σενάριο πραγματικό. Ένα σενάριο το οποίο πιθανολογεί και ο δρ Φάουτσι (κορυφαίος Αμερικανός λοιμωξιολόγος) ότι μπορεί να γίνει πραγματικότητα την άνοιξη, με τον πλήρη ή τον σε μεγάλο βαθμό εμβολιασμό του πληθυσμού».

Το ενδεχόμενο αυτό ωστόσο, επισήμανε η κ. Ψαλτοπούλου, προϋποθέτει τον μαζικό εμβολιασμό του πληθυσμού και τη μη εμφάνιση μιας πιο μεταδοτικής μετάλλαξης. «Όλη αυτή η κατάσταση είναι ένας άγνωστος Χ και από ένα σημείο και μετά δεν μπορούμε να το ελέγξουμε. Χρειάζεται ο πλήρης εμβολιασμός όλου του πληθυσμού παγκοσμίως», είπε η καθηγήτρια Επιδημιολογίας.

Όσον αφορά στο διάστημα των πέντε ημερών της καραντίνας για υγειονομικούς που έχουν νοσήσει από κορωνοϊό για το οποίο η πρόεδρος ΕΙΝΑΠ Ματίνα Παγώνη εξέφρασε την άποψη ότι δεν είναι αρκετό, η κ. Ψαλτοπούλου συμφώνησε. «Οι πέντε ημέρες, σύμφωνα με το πρωτόκολλο, είναι το ελάχιστο. Στην ουσία αν κάποιος έχει συμπτώματα (πυρετό, βήχα, φτάρνισμα) νοσηρότητας θα χρειαστεί να μείνει σε καραντίνα παραπάνω ημέρες», είπε.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στο γράφημα της Wall Street Journal που παρουσιάζει τον χρόνο που χρειάζεται για να μεταδοθεί μία μολυσματική δόση ιού από άτομο με κορωνοϊό σε άτομο που φορά υφασμάτινη μάσκα, χειρουργική μάσκα, μάσκα N95 ή καθόλου μάσκα, με τις πλέον αποτελεσματικές να είναι οι μάσκες τύπου KN95 ή FFP2.

«Σε μια τέτοια τεράστια μεταδοτικότητα του κορωνοϊού αυτές οι μάσκες (υψηλής προστασίας) θεωρούνται παγκοσμίως ως οι πιο ασφαλείς και αποτελεσματικές για τη μειωμένη μετάδοση. Η μάσκα είναι ένα σημαντικό στοιχείο που έχουμε στη φαρέτρα μας, σε συνδυασμό με την κοινωνική αποστασιοποίηση και τον εμβολιασμό» δήλωσε και πρόσθεσε: «Περιμένουμε τον καινούργιο χρόνο και μεγαλύτερη χρήση των αντιικών χαπιών για τον κορωνοϊό, η χορήγησή τους είναι ακόμη σε πολύ μικρές ποσότητες. Όλα αυτά μας κάνουν αισιόδοξους, όμως έχουμε ακόμα πολύ χρόνο να διανύσουμε. Δυστυχώς, ο κορωνοϊός τρέχει πιο γρήγορα από εμάς».