ΚΟΙΝΩΝΙΑ, Κορωνοϊός

Ψαλτοπούλου: Έχουν διασωληνωθεί και παιδιά!

«Η μετάλλαξη Δέλτα έδειξε ότι χτυπάει πάρα πολύ τους νέους» τόνισε η καθηγήτρια Θεραπευτικής-Προληπτικής Ιατρικής του ΕΚΠΑ, Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, σημειώνοντας ότι στις ΜΕΘ βρίσκονται και παιδιά διασωληνωμένα.

Παράλληλα, μίλησε για τα συμπτώματα που μπορεί να επιμένουν και μετά τη νόσηση από κορονοϊό, σημειώνοντας πάντως πως το «θετικό» είναι πως το 90% των διασωληνωμένων αυτή τη στιγμή είναι ανεμβολίαστοι και μόνο το 10% εμβολιασμένοι.

Σχολιάζοντας πρόσφατες έρευνες που παρουσιάστηκαν στο επιστημονικό περιοδικό «Lancet», σημείωσε ότι υπάρχουν συμπτώματα της COVID-19 που μπορεί να επιμένουν ακόμα και ένα χρόνο μετά τη νόσηση. Εξήγησε δε ότι οι έρευνες αναφέρονται σε χρονικό διάστημα ενός έτους καθώς δεν υπάρχουν στοιχεία για μεγαλύτερο.

Όπως είπε,μιλώντας στην ΕΡΤ, όσοι πέρασαν κορονοϊό μπορεί να συνεχίσουν να αισθάνονται κόπωση και γενική αδυναμία. Συνηθισμένα είναι επίσης και τα συμπτώματα στο αναπνευστικό σύστημα όπως βήχας και δύσπνοια, ενώ – ειδικά σε γυναίκες – μπορεί να υπάρχουν και ψυχολογικές επιπτώσεις όπως άγχος και κατάθλιψη. Μάλιστα, σύμφωνα με μελέτες του ΕΚΠΑ παρουσιάζονται και ορμονολογικες και καρδιολογικές επιπτώσεις. «Μετά το έτος τα συμπτώματα αυτά βελτιώνονται και το 90% μπορεί να γυρίσει κανονικά στη δουλειά του», σημειώνει.

Σχετικά με τον εμβολιασμό των ανηλίκων, η καθηγήτρια Θεραπευτικής-Προληπτικής Ιατρικής του ΕΚΠΑ υπογράμμισε ότι δεν είναι θέμα μόνο διασποράς και προστασίας της ίδιας της υγείας καθώς δεν αποκλείεται να νοσήσουν και αυτοί βαριά. «Η μετάλλαξη Δέλτα έδειξε ότι χτυπάει πάρα πολύ τους νέους» είπε χαρακτηριστικά.

Και πρόσθεσε: «Είδαμε τη συρροή κρουσμάτων και σε κατασκήνωσες φέτος και σε κέντρα διασκέδασης με νέους. Είδαμε πόσο εύκολα μεταδιδόταν σε εξωτερικούς χώρους, επομένως ακόμα περισσότερο το περιμένουμε στους εσωτερικούς χώρους όπως τα σχολεία»

«Τα παιδιά και οι έφηβοι σε σχέση με τους ενήλικες είναι πιθανό να το περάσουν πιο ελαφριά. Μπορεί όμως να μην το περάσουν και καθόλου ελαφριά. Δυστυχώς υπάρχουν παιδιά και έφηβοι που έχουν διασωληνωθεί, και ακόμα και παιδιά που έχουν πεθάνει στη χώρα μας» σημείωσε η Θεοδώρα Ψαλτοπούλου.